Una dintre cele mai mare companii turcesti din industria cimentului planuieste sa intre sip e piata din Romania. Sabaci Holding detinatoate producatorului Cimsa urmeaza sa faca o serie de studii de piata pentrui a calcula potentialul industriei de ciment din Romania.

Cimsa detine fabrici in Spania, Germania, si Orientul Mijlociu. Yimaz Kulcu, general Manager al Cimsa a anuntat intentia companiei sale de a investi in Romania si de a se extinde pe pietele europene.

In vara anului 2005 Consiliul Concurentei a decis sanctionarea celor trei producatori de ciment de pe piata romaneasca, Lafarge, Holcim si Carpatcement cu amenzi ce depasesc 27 de milioane de Euro, pentru practici concertate de stabilire in comun a preturilor de vanzare a cimentului.

Holcim a fost sanctionata separat si cu 1,4 mil Euro pentru incalcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionata a concentrarii economice realizata prin cumpararea fabricii de ciment de la Alesd.

“Cele mai daunatoare fenomene asupra concurentei le reprezinta intelegerile intre firme sau organizatii profesionale care au ca efect fixarea preturilor, stabilirea nivelului productiei, impartirea pietei. Termenul generic utilizat in acest sens este cel de CARTEL”, a precizat Mihai Berinde, Presedintele Consiliului Concurentei.

Dupa o analiza a pietei cimentului si a activitatii celor trei producatori, care s-a intins pe o perioada de mai mult de patru ani, echipa de investigatie a demonstrat ca in perioada 2000 – 2004, Lafarge, Holcim si Carpatcement au actionat concertat pentru stabilirea unui cartel de fixare si impunere a preturilor la ciment pe piata din Romania.