Codul bursier care stabileste regulamentele si procedurile dupa care se va derula activitatea Bursei de Valori Bucuresti a intrat in vigoare, a anuntat directorul general BVB, Stere Farmache, cu ocazia celui de al V-lea Forum anual dedicat pietei de capital, informeaza Rompres, citata de www.SMARTbank.ro.
“Azi intra în vigoare noul cod bursier, ceea ce înseamna ca Bursa de Valori Bucuresti se aliniaza la regulile si standardele europene ale pietei de capital, noul cod aducând si ajustarile necesare conforme cu noul statut juridic de societate comerciala al bursei”, a spus directorul general al BVB.
Codul bursier reglementeaza doua noi tehnici de tranzactionare, cumpararile în marja si vânzarea în lipsa. În cazul cumpararilor în marja firmele si persoanele fizice vor putea apela la credite acordate de societatile de brokeraj pentru a putea cumpara actiuni la Bursa de Valori din Bucuresti, fondurile de cumparare a actiunilor putând fi asigurate clientului de catre societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) prin împrumut, pâna la limita a 50% din valoarea tranzactiei.
În ceea ce priveste operatiunile de vanzare în lipsa, acestea pot fi initiate numai cu valorile mobiliare cuprinse în “lista valorilor mobiliare eligibile”, exclusiv pe segmentul unde se formeaza pretul de referinta al actiunilor. Lista va fi publicata semestrial de catre BVB si doar cele mai lichide valori mobiliare tranzactionate la bursa pot face obiectul unor astfel de operatiuni.
Conform noilor prevederi, pentru admiterea la categoria I-a, o companie trebuie sa aiba un capital propriu de minimum 8 milioane euro (echivalent), iar pentru categoria a II-a un capital propriu de 2 milioane euro.
Capitalul propriu reprezinta diferenta dintre active si datorii si include capitalul social, dar mai cuprinde si alte acumulari ale companiei, exprimând mai bine averea actionarilor.
“Acum structura cotei Bursei este ordonata dupa tipul de instrumente financiare, pâna acum fiind ordonata dupa tipul de emitent”, a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache.
El s-a referit si la categoria a III-a a BVB, pentru care capitalul propriu al unui emitent trebuie sa fie de minimum 1 milion de euro. Acest segment, denumit “new market”, este destinat societatilor mai mici, fara istoric bogat, dar cu potential si activând în sectoare de activitate dinamice.
Codul bursier prevede de asemenea ca rata anuala a zilelor cu tranzactii pentru un anumit emitent sa fie de 80% pentru categoria I-a, respectiv 40% pentru categoria a II-a, iar numarul mediu zilnic de tranzactii sa fie de minim 5 respectiv minim 2 tranzactii. Totodata, pentru categoria I-a valoarea medie zilnica a tranzactiilor pentru compania respectiva trebuie sa fie de 25.000 lei (RON), iar la categoria a II-a de 2.000 de lei, a precizat Farmache.
Pentru stimularea concentrarii lichiditatii pe segmentul principal al pietei bursiere (Regular), acolo unde, de fapt, se formeaza pretul de referinta pentru actiuni, Codul bursei prevede reducerea blocului standard de tranzactionare de la 500 de titluri în prezent la numai 100 de titluri, iar valoarea minima a unei tranzactii care poate fi realizata în segmentul special Deal a fost majorata de la 200 RON la 700 RON.
Codul bursier aduce, de asemenea, o reducere semnificativa a intervalului de timp în care tranzactionarea unei actiuni este suspendata ca urmare a publicarii de catre emitent a unui comunicat/raport curent, care contine informatii care pot influenta semnificativ pretul sau decizia de a investi.
Suspendarea de la tranzactionare se va mentine pentru o perioada de timp de 60 de minute de la momentul formei finale a respectivului comunicat/raport sau pâna la sfârsitul sedintei de tranzactionare.
Sursa: Rompres & SMART bank – www.SMARTbank.ro ©