Constiente ca nu pot miza decat fie pe produse extrem de specializate, fie pe segmente inguste de clienti, cele 22 de banci de nisa din Romania au demarat ofensiva de toamna, cautand noi oportunitati de dezvoltare, scrie Gandul. In general, ofertele lor penduleaza intre “creditul aproape gratis” si tentativa de a cuceri o categorie socio-profesionala.

Chiar si jucatorii mari din piata sunt de acord ca, in competitia bancara, viitorul e legat de orientarea pe nise de produse. “Exista la ora actuala institutii bancare care se concentreaza pe “nise”cum ar fi, de exemplu, clientela in exclusivitate corporate sau clientii straini – italieni sau greci, de pilda.

Pe viitor, si in paralel cu evolutia pietei, alte nise de clienti sau de produse vor mai putea aparea: private banking, finantari imobiliare, finantarea colectivitatilor locale, a agriculturii etc.”, e de parere Patrik Gelin, presedintele BRD- Groupe Societe Generale.

Batalia pe retail sau pe segmente de clienti

Cea mai recent intrata banca pe pietele de nisa este Bank of Cyprus, cea mai mare banca cipriota, care a anuntat zilele trecute ca a primit aprobarea din partea Bancii Centrale a Ciprului pentru a-si deschide o sucursala in Romania. “Ne vom concentra pe sectorul de intreprinderi mici si mijlocii, sector in care am capatat o bogata experienta, fara a neglija sectorul de retail sau al corporatiilor”, au anuntat oficialii bancii, intr-un comunicat. De asemenea, Banca Italo-Romena si-a gasit drept piata de nisa comunitatea romanilor care lucreaza in Italia, bancherii “confiscand” acest segment de clienti, pe care ii va oferta si in aceasta toamna cu noi produse, atat pe partea de economii, cat si pe cea de credite.

Batalia in ringul niselor bancare se da de fapt pe doua fronturi. Fie pe segmente de clienti, fie pe creditele de consum, acestea din urma avand inca un ridicat potential de crestere. Pe partea de clienti, IMM-urile sunt cele mai vizate, nu mai putin de 6 banci asumandu-si drept clienti favoriti microintreprinzatorii. Bank Leumi (fosta Eurom) a infiintat chiar un birou special pentru clientii israelieni care au afaceri in Romania, segment foarte profitabil, potrivit conducerii bancii. ProCredit Bank, Libra Bank ori Mindbank se bat si ele pe piata celor cu profesiuni liberale, surse din piata vorbind despre ProCredit ca despre banca taximetristilor, iar despre Libra, ca despre cea a medicilor. “E drept, avem multi clienti taximetristi, dar ofertele noastre se adreseaza tuturor categoriilor de mici intreprinzatori, din care taximetristii sunt doar o parte”, ne-a declarat un oficial al ProCredit.

Pe segmentul creditelor de consum, hotaratoare este dobanda, fiecare jucator laudandu-se ca ofera cel mai ieftin imprumut.

In viitor, numarul bancilor de nisa va creste

Oficialii Bancii Nationale spun ca numarul bancilor de nisa ar putea creste si mai mult, din cauza concurentei din piata. “Accentuarea mediului concurential va impune schimbari in strategia bancilor mici si mijlocii – prin eventuale fuziuni si achizitii, capacitatea lor de autofinantare pe termen lung fiind considerabil redusa comparativ cu a marilor jucatori de pe piata. Exista insa posibilitatea sa se afirme ca jucatori de nisa, concentrandu-se pe produse specializate sau pe anumite segmente de clienti”, se arata intr-un studiu al BNR. De asemenea, achizitiile si fuziunile recente sau in curs de a fi finalizate vor duce la aparitia altor banci de nisa. Daewoo Bank deja este in proprietatea CR Firenze. Mindbank va fi preluata de Banca Agricola a Greciei (ATE). La randul ei, Romexterra va trece in mana ungurilor de la MKP, iar Emporiki Bank va fi preluata de Credite Agricole.

Nise ramase libere

Banque Transatlantique, filiala a “Credit Industriel et Commercial”, lucreaza cu numai 50.000 de clienti, acestia fiind francezii care lucreaza sau au lucrat in strainatate. “Aceasta nisa a expatriatilor e formata din cadre superioare, functionari si diplomati”, spun reprezentantii bancii. Alte banci de nisa (Lazard, Rothschild, Merryl Lynch s.a.) nu se ocupa decat de consilierea in domeniul achizitiilor, nefiindu-le insa permisa finantarea operatiunilor la care iau parte.