Cine doreste, acum sa contracteze un credit pentru achizitionarea unei masini, are de unde alege. Bancile ofera credite atat pentru masini noi, cat si pentru masini second hand, ceea ce face ca accesul la creditele auto sa nu mai fie restrictionat de pretul mai mare al masinilor noi. Pentru a putea obtine un astfel de credit, primul pas consta în corelarea cu cerintele bancilor.

Probabil ca cel mai important aspect în contractarea unui credit sta în venit. Suma lunara de plata pentru achitarea împrumutului nu trebuie sa depaseasca 30% din venitul personal net sau al familiei. De asemenea, cheltuielile lunare pe care le implica un automobil (combustibil, întretinere, asigurari) trebuie luate în considerare, pentru ca adunate la rata care este platita bancii ar putea depasi cu mult marja de 30%. Cumpararea unei masini noi sau second hand ar trebui însa sa fie efectuata dupa ce cumparatorul îsi analizeaza capacitatea de rambursare a creditului.

Citeste si:  Femeile si masinile

La contractarea creditului este indicat sa studiati cu atentie clauzele contractului de credit, taxele si comisioanele institutiei financiare alese. Pentru masinile noi, trebuiesc luate în considerare, costurile aditionale, cum ar fi plata unei asigurari CASCO mai scumpe decat în cazul unei masini rulate.

Parteneriate banci-importatori

Pentru a-si diversifica ofertele si a atrage clienti noi, bancile au încheiat contracte de parteneriat cu unele firme importatoare de masini. Spre exemplu, Volksbank si Trust Motors au un parteneriat în baza caruia se pot acorda credite în franci elvetieni la o rata a dobanzii de 3,95% pentru achizitionarea de masini Peugeot. Banca finanteaza 100% din pretul DDP al autoturismelor noi si 80% din valoarea de achizitie a masinilor second hand. Perioada maxima de finantare este de 7 ani. La un credit pe aceasta perioada, DAE este de 6,59%, cost care include si comisionul de 0,2% pe luna si aplicat la sold, iar suma finala de rambursat pentru un credit de 10.000 de euro este de 12,370 de euro. O alta banca care se bucura de un parteneriat asemanator este BRD. Insitutia ofera credite pentru cele trei marci de baza ale grupului Renault: Dacia, Nissan si Renault. Pentru un credit de 10.000 de euro, pe o perioada de 7 ani, la BRD, DAE ajunge la 13,91%, rata lunara ajungand la aproximativ 175 lei pe luna, suma finala de rambursat fiind de15,110 de euro.

Citeste si:  La ce trebuie sa te uiti cand cumperi o masina sport?

Raiffeisen Bank propune creditul auto numit Masina Ta, un credit în euro. Astfel, pentru conditiile mentionate mai sus, un credit de 10.000 de euro pe o perioada de 7 ani, la Raiffeisen se va plati o rata lunara de 155 lei. DAE depaseste 10%, iar rata dobanzii este de 7,90%, pentru ca la final, clientul sa ramburseze suma de 13.900 de euro.

Banca Comerciala Romana aduce creditul Motor Super BCR. Clientii pot contracta creditul în lei, euro sau dolari, iar suma maxima pe care o pot împumuta este de 30.000 de euro pentru vehicule noi si, respectiv, 12.000 de euro pentru cele rulate. DAE depaseste 14% pentru un credit de 10.000 de euro pe 7 ani, iar rata lunara atinge 183 lei. La finalul creditarii, clientul va trebui sa ramburseze o suma de aproximativ 15.500 de euro.

Autor: Raluca Dumitru