43,1 milioane a fost valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri la Bursa de Valori din Bucuresti (BVB). Cifra, care reprezinta un nou record al celor noua ani de existenta ai Bursei, s-a inregistrat ca urmare a unei masuri administrative indelung asteptate de piata de capital: cresterea pragului admis pentru detinerile (si implicit pentru dreptul de vot) la cele cinci SIF-uri de la 0,1% la 1%.
Valoarea indicelui societatilor de investitii financiare (BET-FI) a avut, la finalul sedintei, o crestere de 10,72% fata de ziua precedenta in conditiile in care, pe parcursul sedintei, s-au inregistrat si tranzactii care au dus indicele la o valoare care reprezinta o crestere de circa 12%.
Acest maxim demonstreaza cum o masura administrativa indreptata in sensul asteptarilor pietei poate determina o crestere importanta a capitalizarii bursiere a celor cinci fonduri.
Managementul SIF-urilor s-a opus pana acum, cu tenacitate, oricaror incercari de majorare a pragului. Motivele au fost diverse dar cel mai des vehiculat a fost cel al pericolului unei preluari ostile a controlului in cazul modificarii pragului.
Presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Senat, liberalul Varujan Vosganian, cel care a fost principalul promotor al masurii despre care vorbim, aprecia corect acum catva timp, dupa cum se demonstreaza acum, ca tocmai cresterea pragului va proteja SIF-urile de preluarile ostile deoarece, o data aplicata, cererea de actiuni va exploda, determinand o crestere a valorii titlurilor respective si, implicit, a capitalizarii bursiere a fondurilor.
Pe baza preturilor de inchidere inregistrate ieri, valoarea actuala a fiecaruia dintre cele cinci fonduri bate spre un milion de euro. Majorarea pragului este un motiv, dar nu singurul, al cresterii spectaculoase. Intr-un context mai larg, fluxurile financiare mari care s-au indreptat ieri spre actiunile SIF-urilor sunt determinate si de lipsa de alternativa.
Piata monetara ofera, in aceasta perioada, randamente negative. Plasamentele in euro si dolari au reprezentat un cosmar pentru cei care nu au inteles la timp avertismentele Guvernatorului Bancii Nationale si se incearca parasirea acestor pozitii chiar si acum, in ceasul al doisprezecelea. De aceea, ne permitem sa exprimam o opinie oarecum contrara celor sustinute de brokerii din piata care apreciaza ca volumul spectaculos al tranzactiilor a avut ca sursa plasamentele straine.
Fara a ignora intru totul aceasta posibilitate, credem totusi ca exista multi bani “romanesti” care, in lipsa unor optiuni de plasament viabile, au intrat pe piata bursiera. Apetitul a fost stimulat chiar de intermediarii pietei de capital. Aproape toate recomandarile adresate investitorilor mentioneaza SIF-urile ca pe un plasament cu potential. In mare parte, recomandarea are o baza, atat timp cat, in comparatie cu alte titluri tranzactionate la bursa, actiunile SIF-urilor par inca un chilipir.
Valoarea activului net si PER-ul (pentru nespecialist, raportul dintre pretul pe actiune si profitul fiecarei actiuni) la aceste societati sunt satisfacatoare comparat cu titlurile considerate, in acest moment, scumpe gen Petrom, BRD, Banca Transilvania sau Rompetrol.
Un alt motiv al cresterii spectaculoase este si asa-numitul “spirit de turma” (orice sens peiorativ este exclus in aceasta sintagma) al investitorilor care se reped sa cumpere, fara a avea explicatii totdeauna rationale, ci urmarind tendinta generala a pietei cu teama de a nu irosi o ocazie.
Cert este ca, meritat sau nu, aceste titluri au ajuns la un nou nivel de referinta (benchmark in limbaj de specialitate) la care volatilitatea accentuata este improbabila. Cu alte cuvinte, credem ca este posibil sa asistam, in zilele urmatoare, la corectii negative moderate ale preturilor dar tendinta generala, pe termen lung, este de crestere. Si aceasta fie si din simplul motiv ca cei care au cumparat azi nu vor fi dispusi sa vanda la un pret inferior maine, inregistrandu-se cu pierderi.
Tot acest scenariu este valabil, cu o singura rezerva: nu care cumva sa apara, fortata de oarece grupuri de interese (vorba Presedintelui), vreo alta decizie administrativa care sa strice bucuria jocului. Doamne fereste! (Nicolae Mirel Lichiardopol)
Brokerii cred cain piata au venit bani de afara
Unii brokeri cred ca s-au facut, in mare parte, tranzactii speculative, in timp ce altii spun ca o contributie mare la aceasta evolutie spectaculoasa a societatilor financiare au avut-o intrarile de fonduri noi straine in piata. Intermediarii nu exclud posibilitatea ca investitorii existenti deja sa fi vandut euro, moneda europeana fiind, de trei zile, in cadere, pentru a cumpara actiuni SIF.
Adrian Barbu, broker la BCR Securities, este de parere ca “probabil au fost foarte multi speculatori, dar au intrat si fonduri straine in piata”. SIF-urile vor fi atractive de acum inainte pentru investitorii straini, care pot cumpara pachete mai mare de actiuni”, adauga brokerul. El nu exclude ca, pana la sfarsitul anului, SIF-urile sa mai creasca, dar e posibil sa si scada, considerand ca titlurile sunt usor supraevaluate. “Daca vin fonduri straine, este posibil ca actiunile societatilor financiare sa creasca mult”, a conchis brokerul. Directorul de operatiuni de la societatea de brokeraj CA IB Securities, Valerian Ionescu, afirma si el ca au intrat fonduri noi in piata, in proportie de 20-30%, fiind incluse aici si fondurile straine. Brokerul crede ca, in lunile urmatoare, titlurile societatilor financiare vor creste cu 10-20%. Cam cu acelasi procent, de circa 20%, estimeaza si directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, ca se vor aprecia SIF-urile pana la sfarsitul anului. El remarca ca in piata si-au facut aparitia “jucatori mai experimentati”, posibil straini, care au introdus sume noi pentru a achizitiona actiuni SIF. “Dupa parerea mea, au fost in mare parte investitori de afara.
Ma indoiesc ca au avut romanii 1.500 miliarde de lei vechi sa investeasca la Bursa”, declara, la randul sau, Adrian Ceuca, director de operatiuni la societatea Broker. “Cred ca jumatate au fost straini, iar jumatate speculatori”. Brokerul nu crede ca unii romani au schimbat euro pentru a investi la bursa, insa “este posibil sa fi existat jucatori care au schimbat bani pentru a cumpara actiuni SIF”. Potentialul de crestere al acestor societati este acum mult mai mare, crede el. “Pe termen scurt nu vad o crestere spectaculoasa, deoarece in ultima luna si jumatate-doua luni, SIF-urile au crescut mult, cu 50%”. Pe termen lung insa, “societatile financiare vor inregistra aprecieri semnificative”, opineaza Vlad Neacsu, broker la Estinvet. Directorul general al BVB, Stere Farmache, este de parere ca valoarea totala a transferurilor obtinuta ieri “ne aduce mai aproape de valorile zilnice de tranzactionare ale burselor din Budapesta sau Praga, unde valoarea medie zilnica de tranzactionare se situeaza intre 50 si 100 milioane de euro, ceea ce ne da incredere in potentialul BVB de a deveni o bursa importanta in regiune”.