Foarte putine persoane aloca resursele necesare pentru a incheia o polita de asigurare. La nivelul Romaniei, gradul de penetrare a asigurarilor, in general, este foarte scazut: doar 1.55% din Produsul Intern Brut in 2005, scrie Alexandra Dimoftache, Product Manager Directia Managementul Produselor, Divizia Retail OTP Bank, intr-un raport transmis de banca redactiei www.SMARTbank.ro.

Cand avem nevoie de o asigurare a proprietatii? Raspunsul este simplu: mereu. In cadrul deciziei de asigurare a proprietatii, nu trebuie sa tinem cont doar de eventualele pericole naturale externe care ne amenita si care devin din ce in ce mai evidente in ultima perioada, ci si de pericolele externe inerente mediului in care traim (incidentele provocate de co-locatari, vandalism, etc).

Asigurarea de proprietate trebuie privita si inteleasa ca fiind ceva firesc si necesar, care ar trebui sa insoteasca dobandirea unei proprietati. Nu putem prevedea anumite evenimente nedorite, dar putem preveni pierderea unor valori investite in proprietati, prin incheierea unei polite de asigurare a proprietatii cu mult inaintea producerii unor astfel de evenimente, se precizeaza in aceeasi sursa.

Citeste si:  Impozitul forfetar va ajunge, in unele cazuri, la 28% din veniturile firmelor

Ce riscuri sa acoperim? Evident, ideal ar fi sa acoperim toate riscurile posibile, fara nici o excludere. Majoritatea companiilor de asigurare ofera clientilor un pachet standard de asigurare ce cuprinde, in principiu, acoperirea impotriva riscurilor naturale (inundatie, trasnet, explozie, prabusirea, surparea si alunecarea terenului, greutatea stratului de zapada, cutremur, etc).

Pe langa acestea, clientul poate opta, contra unei prime suplimentare, pentru adaugarea in asigurare a unor riscuri suplimentare cum ar fi: furtul prin efractie pentru bunurile asigurate, pagube produse in timpul furtului, avaríi accidentale ale instalatiilor de apa si gaz, raspundere civila pentru daune produse tertilor. Pachetul de asigurare difera de la o companie la alta si, de aceea, clientul trebuie sa fie bine informat asupra riscurilor pentru care este asigurat.

Cat ne costa? Costul unei asigurari de proprietate difera si el de la o societate de asigurare la alta. De asemenea, in multe cazuri, prima de asigurare (suma care trebuie platita societatii de asigurare) depinde si de alti factori, cum ar fi: zona in care se afla proprietatea respectiva, anul de constructie, materialele de constructie si, evident, de riscurile acoperite.

Citeste si:  Pacea Coalitiei – caderea lui Nastase si a lui Vacaroiu

Prima de asigurare pentru o proprietate variaza in acest moment pe piata asigurarilor din Romania intre 0,15% pe an si 0,4% pe an, in functie de acoperirile oferite si de valoarea fransizei. Spre exemplu, in cazul unui apartament evaluat la 50.000 EUR, o prima de asigurare ar fi in jur de 100-130 EURO/an.

Cum selectam o societate de asigurare? Pe piata romaneasca de asigurari functioneaza nu mai putin de 37 de Companii de Asigurare, dintre care 25 cu capital strain, potrivit datelor furnizate pentru anul 2005.

Pentru a selecta o companie de asigurare, trebuie luate in considerare: siguranta financiara oferita de aceasta, reputatia companiei si pretul oferit. Trebuie, de asemenea, sa tinem cont si de modul de plata in cazul aparitiei unei daune, termenul in care se face aceasta plata, dar si de raspandirea teritoriala a companiei respective – e mult mai convenabil sa avem o companie de asigurare care sa fie aproape de locuinta sau de locul unde lucram, se mai arata in cadrul analizei puse la dispozitie de catre OTP Bank Romania.

Citeste si:  Studentii continua sa fie nemultumiti de cursurile inutile din facultati si rectorii dau vina pe Ministerul Educatiei, care nu respecta autonomia universitara

Sursa: SMART bank – www.SMARTbank.ro ©