In cadrul emisiunii „Marius Tuca Show“ de la Antena 1, presedintele Traian Basescu a lansat un atac violent impotrica fostilor sai parteneri liberali: „Imi pare rau ca l-am desemnat pe Calin Popescu-Tariceanu in functia de prim-ministru“.
Pe de alta parte, seful statului a atras atentia ca ruperea guvernarii in momentul de fata ar fi o tradare nationala. El a spus ca in acest an sunt excluse alegerile anticipate. ele s-ar putea organiza dupa integrarea Romåniei in Uniunea Europeana

Desi a fost un sustinator al fuziunii dintre PNL si PD, Basescu nu mai crede in viabilitatea unui astfel de proiect politic. El a spus public, pentru prima data, ca PNL si PD nu par sa mai aiba „un viitor comun“, nici macar în cadrul Aliantei D.A.
Basescu a acuzat Executivul ca face anumite jocuri. El a dezvaluit ca in fruntea Loteriei Romåne nu trebuia instalat un om al PC. El a catalogat drept „o smecherie“ ordonanta Guvernului prin care au fost alocate Consiliului de Administratie al Salariatilor 8% din actiunile Loteriei
Traian Basescu nu l-a uitat nici pe Ticu Dumitrescu.
El l-a atacat pe Ticu spunånd ca acesta pozeaza „în-tr-un sfinx“ al luptei anticomuniste dupa ce a primit, în timpul regimului comunist, Ordinul Muncii Clasa a III-a.

Seful statului a recunoscut ca regreta numirea lui Tariceanu ca prim-ministru
Traian Basescu: Garantez ca nu vom avea anticipate pâna la integrare

Presedintele Traian Basescu s-a pronuntat pe o tema intens dezbatuta de clasa politica. Astfel, intr-o emisiune a postului Antena 1, Traian Basescu a dat asigurari asupra faptului ca pâna la 31 decembrie 2006 nu vor fi alegeri anticipate, deoarece este nevoie de stabilitate politica in vederea apropierii integrarii tarii noastre in UE. Insa, seful statului nu s-a ferit sa il critice dur pe Calin Popescu Tariceanu. Presedintele a mentionat ca regreta faptul ca l-a numit pe acesta prim-ministru si si-a exprimat dezamagirea pentru faptul ca premierul a incalcat protocolul atunci cand a refuzat sa isi mai dea demisia, impiedicand astfel declansarea alegerilor anticipate. Totodata, Basescu a numit PNL „tradator“ si a precizat ca partidele Aliantei nu par sa mai aiba un viitor comun, mai ales in contextul declaratiilor virulente ale liberalilor la adresa colegilor democrati.

„Sincer? Da!“, a fost raspunsul presedintelui Traian Basescu atunci cand a fost intrebat daca regreta numirea lui Calin Popescu Tariceanu ca prim-ministru. „Foarte sincer va spun ca da. Am crezut ca va fi partenerul meu, optiunea dânsului a fost sa fie partenerul altui grup“, a afirmat seful statului. La insistentele moderatorului, Basescu a admis ca se refera inclusiv la Dinu Patriciu. Seful statutului a declarat ca a avut, în decursul timpului, discutii cu premierul, în care i-a amintit acestuia ca cel mai important lucru pentru credibilitatea Aliantei D.A. este „sa nu fie etichetata drept corupta“.

Tariceanu a incalcat protocolul…
Traian Basescu sustine ca e vorba de demagogie din partea liberalilor atunci când vorbesc de încalcarea protocolului Aliantei de catre PD. Mai mult, presedintele a catalogat Partidul Liberal ca fiind „tradator“. Seful statului a tinut sa precizeze ca prima si cea mai importanta încalcare a Protocolului Aliantei a fost facuta de catre primul-ministru Tariceanu, care nu a fost de acord, anul trecut, cu declansarea de alegeri anticipate. Referitor tot la stadiul relatiilor dintre PNL si PD, seful statului a declarat ca cele doua partide colege nu par sa mai aiba „un viitor comun“ în cadrul Aliantei D.A. si a facut referire la virulenta împotriva democratilor a celor care acum sunt purtatori de mesaj în PNL.

Citeste si:  Zece zile pentru TVA

Traian Basescu a mentionat ca liderii PNL care au semnat Protocolul Aliantei nu mai sunt în prezent în fruntea partidului, fiind înlocuiti de oameni care au alta viziune despre orientarea pe care trebuie sa o aiba PNL.

…dar, anticipate, dupa 31 decembrie 2006
Presedintele Traian Basescu a declarat ferm ca „în momentul de fata, orice rupere a guvernarii este o tradare a interesului national“, adaugând ca integrarea României în UE la 1 ianuarie 2007 poate fi ratata doar daca nu exista stabilitate politica în tara. Seful statului a precizat ca obiectivul sau este mentinerea structurii guvernamentale pâna la 31 decembrie 2006. „Apoi, ne putem gândi la orice alta solutie“, a mai spus Basescu. Întrebat daca este posibil ca PD sa-si retraga ministrii din Guvern dupa publicarea Raportului Comisiei Europene, presedintele Basescu a raspuns: „Nu am auzit la PD o astfel de varianta, dar asta nu înseamna ca nu se vor apara daca vor continua atacurile din partea cealalta“.

Guvernul e «smecher»
Traian Basescu a criticat si actiunile Guvernului legate de Loteria Româna. „La Loterie a fost o întelegere sa nu punem om din acelasi partid cu Copos (PC – n.r.), care are probleme cu justitia“, a spus Basescu. El a catalogat drept „o smecherie“ ordonanta Guvernului prin care au fost alocate Consiliului de Administratie al Salariatilor 7% din actiunile Loteriei Române. „Intr-un vraf de 100 de ordonante de urgenta, pe 22 decembrie se emite o ordonanta care, discret, face ca 7% din Loterie sa poata fi insusita de consiliul de administratie si de salariati. In vraful acela nu este nici o semnatura de ministru PD; sunt Finantele. Acelasi lucru pentru Imprimeria Statului. Dar sa nu credeti ca nu voi insista ca prevederea cu 7% pentru salariati si Consiliul de Administratie la Imprimerie sau la Loterie sa nu fie retrasa“, a mentionat seful statului.

Sunt responsabil pentru condamnarea comunismului
Presedintele Basescu a spus ca, in sedinta CNSAS de marti, i-a pus întrebari lui Ticu Dumitrescu despre Ordinul Muncii Clasa a III-a, pe care acesta l-a primit pentru „devotament în constructia comunismului“. Pe de alta parte, cartea „Educatia prin munca“, scrisa de Corneliu Turianu, ar putea fi, conform presedintelui, „o abordare specifica perioadei“. În opinia presedintelui, faptul ca Ticu Dumitrescu pozeaza în „sfinx“ al luptei anticomuniste dupa ce a primit distinctia comunista reprezinta „o chestiune de performanta“. Legea lustratiei este necesara, în paralel cu deconspirarea fostei Securitati, „macar pentru linistea noastra“, a mai spus seful statului.
Basescu a precizat însa, referindu-se la condamnarea comunismului, ca nu doreste învinuirea a 3,5 milioane de membri ai PCR. „Responsabilitatea politica a deconspirarii Securitatii este a mea“, a mai mentionat Basescu, adaugand ca tot institutia prezidentiala este cea care decide condamnarea crimelor comuniste. In final, Traian Basescu a tinut sa precizeze ca dupa un mandat sau doua de presedinte va iesi din politica.

Dupa un mandat sau doua de presedinte, intentionez sa ies din viata politica si sa ma odihnesc.
Traian Basescu

Tariceanu: Declaratiile presedintelui sunt nepotrivite
„Nu ma asteptam ca presedintele sa spuna altceva, astfel de afirmatii au devenit o moneda curenta, dar ele sunt cu atât mai surprinzatoare într-un moment în care România este gazda reuniunii CEFTA. Ne bucuram de aprecieri pozitive din partea comisarului european Olli Rehn fata de progresele înregistrate în procesul de aderare la UE, iar remarcile sefului statului par cu atât mai nepotrivite în contextul actual, dar asta este problema presedintelui“, a spus primul ministru Calin Popescu Tariceanu, in replica la afirmatiile lui Traian Basescu.

Citeste si:  Viitura pe raul Ialomita, controlata in ultimul moment

Ludovic Orban: Seful statului a aratat ca nu este un presedinte al tuturor românilor
Partidul National Liberal vizat direct, in repetate randuri si pe teme diferite, de catre presedintele Traian Basescu in timpul declaratiilor sale, a reactionat prompt si solidar.

Presedintele PNL Bucuresti Ludovic Orban a reactionat si el, spunand ca PD a fost mereu o sursa de crize politice. Orban a afirmat ca declaratiile lui Basescu sunt incalificabile. Vicepresedintele liberal considera ca seful statului a aratat ca „nu este un presedinte al tuturor românilor“. „Domnul Basescu a dat dovada de lipsa de fair-play în relatia cu principalul partid datorita caruia a ajuns presedinte. Modul în care el abordeaza relatia cu PNL arata ca Basescu îi trateaza cu dispret si îi desconsidera pe cei care l-au votat în 2004“, a declarat Orban, conform A.M. Press. O alta reactie a venit din partea liderului deputatilor liberali, Crin Antonescu. El considera ca Basescu a dat glas unui lung sir de frustrari. În opinia acestuia, cel mai grav lucru este modul în care Basescu l-a criticat pe Tariceanu, fara a-i cere însa acestuia demisia. „Nu poti sa spui cetatenilor ca avem un prim-ministru, daca nu corupt, ca asta a insinuat, apropiat de cercurile corupte, un prim-ministru incapabil, pe care regret ca l-am numit si în acelasi timp sa pretinzi ca tara ta sa fie respectata“, a spus Antonescu.

În opinia deputatului PNL, Basescu a mai facut doua afirmatii grave si calomnioase: faptul ca PNL nu a fost niciodata interesat cu adevarat de deconspirarea Securitatii si faptul ca, daca liberalii nu se potolesc, „urmeaza sa spuna cât si cine a furat“. „Îl conjur (pe Traian Basescu – n.r.) sa spuna cine si cât a furat, pentru ca daca stie si nu spune, intra sub incidenta Codului Penal, care vorbeste despre tainuire“, a spus Antonescu. Si vicepresedintele Puiu Hasotti a criticat afirmatiile presedintelui. „Constat ca presedintele a reusit sa faca dintr-o alianta nationala fireasca, cum este PNL-PD, o aberatie politica“, a declarat senatorul. „Domnul presedinte este suparat pe PNL pentru ca noi, liberalii, nu suntem dispusi sa-i ascultam ordinele“, a mai spus Hasotti.

Oltean (PD): Deocamdata ramânem in Alianta
„Nu comentez afirmatiile presedintelui. Sunt punctele lui de vedere si eu nu vreau sa fac aprecieri fata de acestea. Ceea ce pot spune este ca Partidul Democrat isi mentine pozitia exprimata in ultimele saptamani, si anume ca va ramane in Alianta si la guvernare, pentru ca interesul Romaniei, acela de integrare in Uniunea Europeana, sa se realizeze. Cat despre alegerile anticipate, eu cred in necesitatea declansarii acestora, imediat dupa integrarea in UE. Aceasta procedura nu va putea fi evitata“, a precizat vicepresedintele democrat Ioan Oltean.

Diaconescu (PSD): S-a dat semnalul pentru ruperea Aliantei
Purtatorul de cuvânt al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, nu crede ca vom avea parte de alegeri anticipate, dar considera ca declaratiile lui Traian Basescu suna ca un „comunicat oficial“ pentru iminenta destramare a Aliantei DA. „Semnalul este clar – PNL si PD nu mai conlucreaza. Politic, Guvernul nu mai functioneaza. Desigur ca asteptam Raportul de tara pe 17 mai, dar problemele României vor continua si dupa aceasta data. Este evident ca tara merge prost si este absolut necesar sa gasim o solutie“, a declarat senatorul, conform A.M.Press.

Citeste si:  Cum zburam in Europa cu bani mai putini

Ciuca (PC): O realitatea dezastruoasa
Liderii PC spera ca presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu sa depaseasca situatia generata de declaratia sefului statului, care a spus ca regreta nominalizarea pe care a facut-o pentru functia de prim-ministru. „Este o declaratie care reflecta o realitate, o realitate pe care protagonistii cauta sa o ascunda câteodata. Ramâne de vazut daca protagonistii vor sti sa depaseasca ceea ce tine de persoana, de orgolii, pentru a pune mai presus interesul general“, a spus, pentru A.M.Press, deputatul Bogdan Ciuca.

Bolcas (PRM): Asistam la un razboi declarat
„Este evident un razboi, numai ca, de aceasta data, este un razboi declarat“, a comentat ieri Lucian Bolcas declaratiile presedintelui, conform A.M.Press. „Va trebui sa fim atenti încotro ne orientam. Alegerile anticipate reprezinta singura solutie. Nu stiu daca previziunile optimiste ale lui Traian Basescu de organizare a anticipatelor dupa data de 1 ianuarie 2007 sunt realiste. Eu cred ca vor fi organizate mai devreme, pentru ca tara, în acest moment, nu este guvernata“, a completat prim-vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas.

Kelemen (UDMR): Premierul lovit sub centura
„Cred ca presedintele n-ar trebui sa faca asemenea declaratii, intr-o perioada cand sunt oricum conflicte si in interiorul Aliantei. Basescu n-a facut, prin afirmatiile sale, decat sa stirbeasca autoritatea prim-ministrului, pentru ca el nu accepta pe nimeni care nu joaca asa cum canta el; ar dori sa fie si presedinte si premier si parlament, daca s-ar putea. UDMR a zis ca, in momentul cand Coalitia se va dovedi nefunctionala, va cere alegeri anticipate, dar credem ca nu asta e important acum, ci integrarea!“, a declarat deputatul Kelemen Hunor.

Gusa (PIN): Basescu sa dea socoteala
Liderul PIN Cozmin Gusa spune ca se bucura de faptul ca presedintele Traian Basescu ii da, in sfarsit, dreptate, la distanta de doi ani. „Eu am spus de-atunci ca Tariceanu nu este potrivit pentru postul de prim-ministru. Nu comentez momentul in care a a facut aceste declaratii pentur ca Traian Basescu este oricum extrem de dezlanat in declaratii. El va trebui sa dea socoteala in fata poporului roman pentru ceea ce spune. In plus, nu cred ca vor fi alegeri anticipate, pentru ca nici un parlamentar nu doreste asta“, a mai spus Gusa.

Pavelescu (PPCD): Presedintele agraveaza situatia
„Declaratia presedintelui este incorecta, intrucat nu el l-a numit pe prim-ministru, ci parlamentul, la propunerea lui, e drept, dar propunerea a facut-o in functie de majoritatea parlamentului. Basescu a recurs acum la un atac politic populist care duce la acutizarea crizei politice din Alianta in favoarea PD, dar si la acutizarea crizei din Romania, intr-un moment total nepotrivit. Cred ca presedintele trebuie sa se abtina pe viitor, de la astfel de declaratii, daca doreste binele tarii“, a precizat vicepresedintele PPCD Aurelian Pavelescu.

Autori: Bogdan Apostolescu, Claudia Cristofan, Lia Bejan