Datoriile fac parte din viaţa oamenilor, pentru că în contextul economic actual puţine persoane se pot descurca fără a face un credit bancar pentru a achiziţiona în rate un obiect, o maşină, o casă sau chiar o vacanţă. La un moment dat, împrumuturile se pot dovedi copleşitoare dacă nu sunt gestionate în mod corespunzător, motiv pentru care cei aflaţi într-o astfel de situaţie vor căuta ajutor la plata datoriilor pentru cel puţin câteva luni din an.

Care sunt efectele prioritizarii datoriilor?

Înainte de a efectua orice plată şi de a înveşti banii în orice produs pentru locuinţa, trebuie să se pună ordine în priorităţile datoriilor ce trebuie plătite lunar. Primele datorii care se plătesc sunt cele care ţin de casă şi care, în cazul neachitării, pot pune proprietarii în situaţia neplăcută de a-şi pierde casa, de a rămâne fără utilităţi sau chiar de a-şi pierde bunurile..

Aceste datorii prioritare includ:

  • ipoteca sau chiria;
  • gazele şi electricitatea;
  • taxele anuale catre stat;
  • amenzile;
  • ratele creditelor.
Citeste si:  Romanii, cei mai mari investitori straini

În mod normal, aceste plăti au prioritate dar, în anumite cazuri, în care intervine un eveniment fericit sau chiar unul mai puţin plăcut în familie şi când acestea necesită amânare, mulţi ajung să caute ajutor , pentru o perioadă scurtă de timp. Unele împrumuturi contractate în perioade greu de gestionat din punct de vedere material, au ca efect imposibilitatea de a se plăti ratele la bancă şi într-un final ajung să fie gestionate de companii care colectează datorii, precum KRUK România.

Ce avantaje se pot obţine prin realizarea unui plan de returnare al datoriilor

Pentru a-şi gestiona mai bine finanţele în decursul unei luni, persoanele care au datorii trebuie să îşi facă un plan pe care să îl şi respecte. Aceştia trebuie să pună în balanţă datoriile pe care le pot plăti şi cele pe care nu le pot plăti în luna respectivă, venitul care le intră în casă şi valoarea totala a datoriilor pe care trebuie să le achite.

Citeste si:  Nu suntem pregatiti pentru sistemul privat de pensii

Bugetul familiei trebuie astfel conceput încât, atunci când trag linie, după plată facturilor prioritare şi a ratelor ce nu pot fi amânate, să le rămână o suma pe care să o poată administra pentru hrană, îmbrăcăminte, rechizite şi cele necesare unui trai decent. În cazul în care, după ce fac aceste calcule, încă mai pot afirma “am datorii”, înseamnă că modul în care se gestionează banii trebuie îmbunătăţit.

Păstrarea legăturii cu creditorii este un element esenţial pentru gestionarea datoriilor

Orice persoană care doreşte să îşi gestioneze mai bine datoriile trebuie să ţină legătura cu creditorii, să îi înştiinţeze în momentul în care au nevoie de o păsuire de câteva săptămâni sau luni, pentru a plăti una sau mai multe rate. Aceasta trebuie să justifice cu documente valide motivele pentru care nu poate plăti sumele alocate lunar ratelor şi să demonstreze cât îşi poate permite să plătească lunar sau chiar săptămânal.

Clienţii companiei KRUK au posibilitatea de a semna un angajament de plată, ceea ce înseamnă că pot stabili singuri suma pe care să o aloce lunar datoriilor pe care le au, în funcţie de venituri. Ratele se pot plăti simplu, online, pe platforma eKRUK.

Citeste si:  Fondurile de Garantare a Creditelor trebuie sa-si consolideze managementul riscului