Intrarea BERD si IFC in actionariatul Bancii Comerciale Romane (BCR) a permis restructurarea institutiei de credit si cresterea performantelor, ceea ce a dus la majorarea pretului de vanzare comparativ cu suma oferita la prima incercare de privatizare, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.
Intrebat de reprezentantii presei cum comenteaza rentabilitatea “uriasa” obtinuta de International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Tariceanu a aratat ca atragerea celor doua institutii in actionariatul BCR a fost benefica, intrucat la acea vreme banca avea unele probleme. “Cand am vrut sa privatizam BCR, suma avansata la prima vanzare era cu mult sub ceea ce ne-am fi dorit, mult sub ceea ce am fi sperat. Noi consideram ca banca face mult, dar facea destul de putin, pentru ca avea niste probleme”, a afirmat Tariceanu. Premierul sustine ca la prima incercare de vanzare a BCR, sumele avansate erau in jur de 800 milioane dolari, valoare mult mai mica decat sumele vehiculate in prezent.

Citeste si:  Bodu va vinde jucatorii si marcile cluburilor de fotbal

“BERD si IFC au avut o implicare care astazi e cuantificabila. Toata lumea a avut de castigat. Este o operatiune foarte buna (….) si ajungem la cea mai spectaculoasa, cea mai importanta privatizare din Romania, din ultimii ani”, a conchis Tariceanu.

Cele doua institutii internationale au cumparat in 2003 un pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 milioane dolari. Vanzarea pachetului facea parte dintr-o intelegere intre Guvernul de atunci si Fondul Monetar International, iar tranzactia a fost finalizata in primavara anului trecut. Potrivit intelegerii, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) putea sa rascumpere pachetul pentru a-l revinde unui investitor strategic, dar trebuia sa plateasca un pret echivalent cu un randament minim anual pentru cei doi investitori de 15%. Pentru cazul vanzarii directe, autoritatile romane nu au prevazut o limita maxima de castig pentru cele doua institutii financiare, clauza legitima avand in vedere ca vanzarea s-a realizat sub presiunea unui acord cu FMI, iar Executivul nu a putut negocia prea mult pretul initial.

Citeste si:  Cum să alegi servicii contabilitate dacă ai firmă în Constanța sau activitate pe litoral

Guvernul s-a reunit ieri pentru a aproba proiectul contractului de privatizare a BCR. Potrivit afirmatiilor primului-ministru, contractul de privatizare a BCR va fi facut public imediat dupa semnarea contractului. Castigatorul va fi anuntat pe 21 decembrie.