Firmele care au mai mult de 20 de angajati vor fi obligate sa informeze si sa consulte constant reprezentantii salariatilor lor cu privire la deciziile care au incidenta asupra activitatii angajatilor.

Guvernul a aprobat saptamana aceasta proiectul de lege care transpune in legislatia nationala Directiva Parlamentului si a Consiliului European privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a salariatilor din Comunitatea Europeana.

Astfel, angajatorii care incadreaza cel putin 20 de salariati vor avea obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor asupra situatiei economice a firmei si a politicilor privind forta de munca in cadrul intreprinderii.
De asemenea, ei trebuie sa informeze angajatii cu privire la orice decizie care duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca.

Actul normativ prevede ca informarile si consultarile se vor face intr-un mod si cu un continut care sa permita salariatilor sa analizeze problema si sa pregateasca un raspuns, daca este cazul.

Proiectul de lege lasa la latitudinea angajatorilor si angajatilor includerea modalitatilor si procedurilor de informare si consultare in contractul colectiv de munca.

Autor: Carmen Iordan