Guvernul a aprobat, la sfârsitul lunii august, declansarea procedurilor de expropriere a unui numar de 32 de imobile proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica „Fluidizare trafic pe DN 1 km 8+100 – km 17+100 si Centura rutiera în zona de nord a Municipiului Bucuresti – Obiect 5A – Reabilitare si extindere la patru benzi a Centurii rutiere a Municipiului Bucuresti între DN 1A si DN 1″.

Despagubiri de 6,7 milioane de lei

Pentru aceste imobile, cu o suprafata totala de 17.124,67 mp, actul normativ aprobat de Guvern prevede acordarea ca justa despagubire catre proprietari a unei sume globale estimata la 6,650 milioane lei, alocata din bugetul Ministerului Transporturilor. Amplasamentul obiectivului este în partea de nord a Municipiului Bucuresti, între intersectia soselei de centura cu DN 1A, iar din zona Soselei Odai se desfasoara paralel cu calea ferata de centura, aflata pe partea stânga, pâna la km 71 + 845, înainte de pasajul existent pe DN 1 la Otopeni. Traseul proiectat se desfasoara pe teritoriul administrativ al Municipiului Bucuresti – sector 1 si al judetului Ilfov.

CNADNR, responsabila cu exproprierile

Planul cu amplasamentul lucrarii va fi adus la cunostinta publica prin afisare la sediul Consiliilor Locale implicate si va ramâne afisat pâna la finalizarea procedurii de despagubire. Planul cu amplasamentul lucrarii va fi publicat si într-un ziar local, conform legii. Exproprierea celor 32 de imobile se va face în baza Legii nr. 198/2004 privind unele masuri prealabile lucrarilor de constructie de autostrazi si drumuri nationale si a Normelor Metodologice de aplicare a acestei legi aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 941/2004. Procedurile de expropriere vor fi efectuate de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România de sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Obiectivul „Reabilitare si extindere la patru benzi a Centurii Rutiere a Municipiului Bucuresti între DN 1A si DN 1″ face parte dintre programele prioritare ale Ministerului Transporturilor, conform Programului de Guvernare 2005-2008.

Cad case si pe DN5

În aceeasi sedinta, s-a aprobat exproprierea unor imobile proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar al lucrarii de utilitate publica de interes national „Largire la 4 benzi DN 5 Adunatii Copaceni – Giurgiu, km 23+200 – km 59+100″. Pentru realizarea lucrarii a fost necesara exproprierea unui numar de 12 imobile reprezentând o suprafata de 587,80 mp, pe teritoriul localitatilor Adunatii Copaceni, Calugareni, Fratesti, Mihai Bravu, Baneasa, si Daia din judetul Giurgiu.
A fost aprobata ca justa despagubire pentru imobilele ce constituie amplasamentul suplimentar al lucrarii suma globala estimata de 11 mii lei, suma alocata din bugetul Ministerului Transporturilor.