Plasarea economiilor intr-un depozit clasic nu mai aduce un randament foarte bun. Dobanzile oferite au fost mult timp sub nivelul inflatiei, abia in ultimul timp fiind inregistrate valori ceva mai mari. In ultima perioada, bancile au inceput sa isi promoveze si aceste produse, dupa ce ani la rand, produsele de creditare au tinut capul de afis. Pentru atragerea economiilor populatiei se cauta cele mai ingenioase solutii, fiind create produse „hibrid”, ca rezultat al diverselor combinatii. Din aceste combinatii apar produse de economisire mai inteligente, inteligenta traducandu-se in acest caz prin profit. Profitul este adus nu doar de dobanda clasica ci si de investitii in unitati de fond sau in actiuni.
Ronsmart – mai multa inteligenta
Un astfel de produs este depozitul Ronsmart de la Bancpost, un produs de economisire care combina caracteristicile unui depozit la termen, clasic, cu investitia in unitati de fond. 90% din bani sunt plasati intr-un depozit la termen de 6 luni, cu dobanda fixa de 8%/ an, iar 10% vor fi investiti in Fondul Deschis de Investitii Bancpost Active Balanced. Clientul are pe de o parte siguranta ca 90% dintre economiile sunt protejate, iar pe de alta parte, poate spera la un randament ceva mai bun decat daca si-ar fi plasat economiile intr-un depozit clasic, datorita evolutiei unitatilor de fond. Investitia la Fondul Deschis de
Investitii Active Balanced poate fi retrasa, partial sau integral, in orice moment. Pentru constituirea acestui depozit este nevoie de o suma minima de 1000 RON.
Depozitele clasice au diverse optiuni
Un depozit clasic are si partile lui bune. In general, suma de constiuire este ceva mai mica decat pentru un depozit „inteligent”, multe dintre aceste produse ofera o dobanda fixa pe toata perioada, teremenele de maturitate sunt variate, iar la constituirea depozitului, clientului i se ofera mai multe optiuni. La Bancpost, clientul poate alege ca la data scadenta sa transfere valoarea depozitului in contul sau curent sau sa prelungeasca automat depozitul pe acelasi termen si la aceeasi valoare sau la valoarea depozitului plus dobanda aferenta.
„Prim” un depozit cu dobanda fixa
Pentru constituirea unui depozit „Prim” este nevoie de o suma minima de 500 RON, iar termenele de scadenta sunt la 14 zile sau la 1, 3, 6, 12 luni. Si persoanele juridice isi pot plasa economiile intr-un depozit Prim, insa valoarea depunerilor trebuie sa fie de minimum 20.000 RON.
Cu cat valoarea depozitului este mai mare, cu atat dobanzile oferite sunt mai consistente. Banca are stabilite 3 transe carora le sunt asociate dobanzi diferite, tinand cont de valoarea depunerilor. Cele mai mici dobanzi sunt pentru prima transa in care nivelul depunerilor se incadreaza intre 500 si 1000 RON. A doua transa presupune dobanzi ceva mai mari intrucat cuprinde depunerile intre 1.000 si 5.000 RON. Cea de-a treia transa ofera si randamentele cele mai bune, sustinute prin dobanzi mai mari. Pentru a beneficia insa de aceste dobanzi trebuie ca valoarea economiilor plasate in depozite sa depaseasca 5000 RON.
Astfel, pentru depozitele in lei, dobanzile oferite ajung pana la 8%. Consiliera Bancpost mi-a recomandat din start un depozit cu scadenta la 3 luni si cu posibilitatea capitalizarii dobanzii, intrucat dobanda oferita este „de 8%, adica extrem de avantajoasa”, dupa cum s-a exprimat consiliera bancii.
In cazul lichidarii de pozitului inainte de termen se ofera o dobanda calculata in functie de numarul de zile in care depozitul a fost pastrat in cont. Singura conditie este ca lichidarea depozitului sa se faca dupa jumatatea termenului de maturitate.
Depozite cu capitalizare si dobanda variabila
La deschiderea unui depozit, dobanda fixa nu este singura optiune a unui client. Acesta poate alege si un depozit cu capitalizare si dobanda variabila. Suma minima de deschidere a acestui depozit este de 300 RON. Termenele de scadenta pornesc de la 1 luna, depozitele putand atinge maturitatea la 3, 6, 9 luni sau 1 an, respectiv 2 ani. Pentru depozitele cu scadenta la 1 luna, dobanda este de 4,50%, la 3 luni se plateste o dobanda de 4,75%, la 6 luni, 5%, iar dobanda pentru un depozit cu scadenta la 9 luni este de 5,25%. Pentru depozitele cu scadenta la 1 an, respectiv 2 ani, valoarea dobanzii este aceeasi, 5,50%.
La atingerea perioadei de maturitate, depozitul este reinnoit automat, pe aceeasi perioada, iar la suma depusa initial se va adauga si dobanda aferenta.
Depozite cu dobanda variabila si plata lunara
Depozitele cu dobanda variabila si plata lunara au aceeeasi suma minima de constituire ca si depozitele cu capitalizare si dobanda variabila, de 300 RON. Astfel de depozite pot fi deschise pe 3, 6, 9 luni sau 1 an, respectiv 2 ani. Cea mai mica dobanda este oferita pentru scadenta cea mai mica, de 3 luni, 4,75%. Banca majoreaza dobanzile cu 0,25% pe masura ce creste si perioada de constituire a depozitului, valoarea dobanzilor pentru 1, respectiv 2 ani, fiind aceeasi: 5,50%.
Deschiderea de cont este obligatorie
Pentru deschiderea unui depozit se va completa o cerere de deschidere de cont, precum si o fisa prin care se depun in banca semnaturile autorizate ale persoanelor ce urmeaza a derula operatiunile cu banca. Titularul de cont isi asuma astfel obiligatia de a aduce la cunostinta bancii orice schimbare privind cotitularii sau imputernicitii, inclusiv in ceea ce priveste modificarea actelor de identificare.