– In ciuda reactiilorvenite din mediul bancar, Banca Centrala continua sa ia masuri destinate limitarii nivelului de creditare in Romania

– “Suntem decisi sa apelam la toate parghiile pe care le avem la dispozitie pentrua incetini cresterea finantarilor in euro”, a subliniat Mugur Isarescu

– Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, considera ca ultimele masuri ale Bancii Nationale nu vor duce la limitarea creditarii

In ciuda reactiilor venite din mediul bancar, banca centrala continua sa ia masuri destinate limitarii nivelului de creditare in Romania. Potrivit declaratiilor guvernatorului Isarescu, primul vizat va fi creditul in valuta.
“BNR va urmari sa influenteze excesul de cerere, pentru a restrange creditul neguvernamental, in special in valuta”, a spus Isarescu. Guvernatorul a subliniat ca BNR va continua politica sa de interventie pe piata monetara si valutara, in ceea ce priveste rezerva minima obligatorie si dobanda de politica monetara.
“Rezerva minima obligatorie este un instrument de politica monetara mai putin placut, mai brutal, dar il folosim”, a spus Isarescu.
Prin utilizarea acestor instrumente, banca centrala va influenta atat rata de crestere a creditului neguvernamental, cat si raportul consum-economisire. Urmarim sa influentam excesul de cerere. Interventiile noastre afecteaza doar putin cursul de schimb, pentru ca acesta este stabilit de piata, a subliniat guvernatorul.
“Putem sa influentam bancile comerciale si prin instrumente indirecte”, a aratat guvernatorul.

Jos inflatia, cu orice pret

Guvernatorul bancii nationale a declarat, ieri, ca banca centrala “va da jos inflatia”, cu orice cost. Una dintre cauzele care au contribuit la ratarea inflatiei pe 2005 a fost cresterea creditului in valuta.
“Chiar daca masurile de temperare a majorarii imprumuturilor in valuta sunt caracterizate drept neortodoxe, suntem decisi sa apelam la toate parghiile pe care le avem la dispozitie pentru a incetini cresterea finantarilor in euro”, a mai spus guvernatorul.
“Trebuie sa intelegem ca timpul a devenit foarte scurt pentru Romania si ca tintele de inflatie de 5% pentru anul 2006 si 4% pentru anul 2007 trebuie atinse cu orice pret”, considera guvernatorul BNR. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa nu revizuiasca in crestere tinta de inflatie pentru anul 2006, de 5% plus/minus un punct procentual, desi anticipeaza o deviatie peste limita superioara a intervalului de variatie.
“Pentru 2006 si 2007 nu este exact ceea ce ne-am fi dorit, dar este un rau mai mic decat modificarea tintelor pentru acest an si anul viitor”, a afirmat Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, o tinta mai inalta pentru 2006 ar avea ca efect, pe langa modificarea anticipatiilor cu privire la cresterile de preturi, si o inflatie efectiva mai mare inainte de 2007. In opinia lui Isarescu, o astfel de evolutie este caracterizata de o vulnerabilitate mai mare la socuri si presupune o restrictivitate prelungita a politicilor BNR. De asemenea, o modificare a tintelor ar presupune si costuri economice acumulate pe o perioada mai indelungata. Prognoza bancii centrale indica o reintoarcere a inflatiei in intervalul de variatie anuntat ca obiectiv, in prima parte a anului 2007.

Citeste si:  Acord privind salariul minim, în Europa

Inflatia ridicata din ianuarie, o abatere temporara

In ceea ce priveste abaterea mai consistenta de la inceputul acestui an la nivelul inflatiei, Isarescu afirma ca aceasta este temporara si nu afecteaza traiectoria de dezinflatie pe termen mediu din proiectia BNR. Isarescu afirma ca scenariile realizate de banca centrala au avut in vedere o evolutie nefavorabila a factorilor conjuncturali si a preturilor volatile, asupra carora BNR oricum nu poate actiona. Altfel spus, proiectiile BNR au in vedere variantele cele mai pesimiste in ceea ce priveste evolutia preturilor internationale la gaze si petrol, a celor volatile din intern (fructe, oua, legume) precum si a celor administrate.
Rata inflatiei a fost in luna ianuarie de 1,03%, peste estimarile autoritatilor romane. Negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, a afirmat recent ca BNR va avea dificultati in atingerea unei tinte de inflatie de 5% cu o marja de plus/minus un punct in acest an.

Radu Gratian Ghetea: “BNR nu va reusi sa reduca volumul creditarii”

Citeste si:  AVAS a scos la privatizare 19 societati

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor este de parere ca aceste masuri luate de BNR nu vor duce la o scadere a volumului creditarii, asa cum intentioneaza oficialii bancii centrale. “Pana acum asemenea masuri nu au avut efectul scontat. Nu vad de ce s-ar intampla altfel de aceasta data. Bancile isi vor majora rezervele, pentru ca trebuie sa existe in continuare”, a concluzionat Ghetea.

6,8 miliarde euro, deficit de cont curent

Deficitul de cont curent a crescut anul trecut cu 33,3%, la 6,8 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In anul 2004, soldul negativ al contului curent a fost de 5,099 miliarde de euro.
Datele BNR nu includ si evolutia balantei de plati pe componente (venituri, transferuri curente etc), acestea urmand sa fie publicate, cel mai probabil, la 20 februarie. Ministrul de stat Gheorghe Pogea a anuntat, in luna ianuarie, ca datele preliminare pentru 2005 indica un deficit de cont curent de circa 9% din PIB, peste nivelul de 7,5-8% din PIB previzionat de autoritati la inceputul anului anterior. Fondul Monetar International estimeaza un deficit de 9,4% din PIB pentru 2005.

BNR a mers pe pierdere

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a incheiat anul trecut cu o pierdere totala de cateva sute de milioane de euro, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Eventualitatea ca pierderea operationala a BNR sa devina o pierdere reala a fost anuntata de Isarescu inca din toamna anului trecut. La acea data, guvernatorul BNR a explicat comisiilor parlamentare de specialitate ca aprecierea leului nu va mai duce la diferente favorabile din reevaluarea rezervelor, care sa acopere costurile efectuate de banca centrala cu operatiunile de sterilizare. Potrivit unor surse din banca centrala, reevaluarea rezervelor in valuta a dus totusi la un plus si in 2005, dar nu suficient de mare pentru a acoperi integral pierderea operationala. Aceste sume negative provin din operatiunile efectuate de banca centrala pentru a atrage excesul de lichiditate in lei din piata interbancara. Costurile BNR pentru aceste operatiuni sunt superioare veniturilor din administrarea rezervei, intrucat pentru sumele atrase in lei plateste dobanzi mai mari decat obtine prin plasamentele in valuta. Operatiunile de sterilizare sunt parte din masurile de reducere a ratei inflatiei. Astfel, banca centrala urmareste ca excesul de lichiditate sa nu se regaseasca intr-o cerere suplimentara, care ar inflama preturile de consum. Din datele prezentate de guvernatorul BNR, costurile cu sterilizarea s-au ridicat anul trecut la 0,64% din PIB, pondere in scadere fata de 2004, cand au reprezentat 0,9% din PIB, desi volumele de sterilizare au urcat la 7,8% din PIB, comparativ cu 6%. Evolutia se explica prin reducerea semnificativa a ratelor de dobanda pe parcursul anului precedent. Potrivit statutului BNR, pierderea inregistrata intr-un an de banca centrala se reporteaza si este acoperita din castigurile obtinute in exercitiile financiare viitoare. In acest context, deficitele de la nivelul bancii centrale nu presupun o cheltuiala de la bugetul de stat.

Citeste si:  Lichiditate buna in conditii de stopare a cresterilor

Autor: Serban Buscu