Ieri dimineata, petrolul era cotat la 63,08 dolari pe baril (dpb), dar pe parcursul zilei pretul sau a scazut cu peste un dolar, ajungand la ora 16:00, ora Romaniei, la 61,86 dpb. In pofida acestei scaderi, cea mai mare parte a specialistilor inclina catre o noua crestere pe parcursul saptamanii viitoare. Pretul petrolului ar putea sa intre din nou pe o panta ascendenta, deoarece volumul productiei actuale nu va reusi sa acopere cererea puternica, preconizata pentru perioada iernii, potrivit unui studiu realizat de Bloomberg. „Va fi o cursa intre cerere si oferta. Va fi nevoie de o marire puternica a productiei pentru a acoperi nivelul crescut de comenzi care se va inregistra in urmatoarele luni“, a afirmat Phil Flynn, vice-presedinte la Alaron Trading Corp. din Chicago, companie care se ocupa cu managementul de risc. Consumul de carburanti in emisfera nordica atinge nivelul maxim in perioada de iarna.
In studiul celor de la Bloomberg au fost chestionati 49 de analisti, 23 dintre ei (47%) au afirmat ca cotatia petrolului va creste saptamana viitoare, 14 (29%) considera ca pretul va scadea, in timp ce 12 specialisti nu intrevad prea mari modificari. Saptamana trecuta, 24 din cei 41 de analisti intervievati afirmasera ca pretul petrolului va scadea. 30 din 45 de studii anterioare realizate de Bloomberg au indicat corect directia catre care se indreapta piata petrolului.
In ciuda unor informatii potrivit carora unele rafinarii din zona Golfului Mexic si-ar putea relua activitatea in cursul acestor zile, ieri, capacitatea de productie ramasese neschimbata la 69%, cele mai multe platforme fiind nefunctionale de la sfarsitul lunii august. In schimb, in ceea ce priveste intregul ansamblu al rafinariilor americane, capacitatea totala de functionare era situata ieri la 74,9%, cu 5,1% in crestere fata de saptamana anterioara, conform informatiilor transmise de Departamentul pentru Energie.
La 7 dintre rafinariile din Port Arthur si Beaumont, Texas si din Lake Charles, Louisiana, comunicatiile electrice au fost refacute si cele mai multe dintre avarii au fost reparate. Insa acestea sunt rafinarii afectate in special de catre uraganul Rita. „Reluarea activitatii din Golful Mexic se va produce mai incet decat ne asteptam“, a afirmat Peter Huljich, director la PKCH Capital Partners Pty din Auckland, Noua Zeelanda. „Resursele disponibile pentru reparatii sunt limitate, nu toate instalatiile mici pot fi reconstruite, ceea ce duce la o reducere a debitului“, a adaugat acesta.
Preocuparea pentru reducerea preturilor petrolului a si fost tema principala a regelui Abdullah al Arabiei Saudite in primul sau interviu de cand a venit la putere, informeaza Reuters. „Fara nici o indoiala, am beneficiat financiar de pe urma majorarii preturilor petrolului, dar stim ca pierderile suferite de celelalte state sunt groaznice. Nu credem ca petrolul trebuie sa fie cotat la aceste nivele.“, a afirmat Abdullah.
Intrebat asupra masurilor luate pentru a indrepta aceasta situatie, regele celei mai mari tari exportatoare de petrol a afirmat ca a marit productia de titei la aproape 11 milioane bpd. Arabia Saudita declarase anterior ca va mari gradual productia pana la 15 milioane dpb, de la nivelul actual de 11 milioane dpb.
Autor: Bogdan Asaftei