Legea este o lista de bune intentii: isi propune sprijinirea dezvoltarii economice a Romaniei ca si alinierea prevederilor din domeniul investitiilor la standardele europene, inclusiv in ce priveste acordarea ajutoarelor de stat.

Una dintre noutatile reprezentate de acest act normativ se refera la faptul ca nu se va mai face diferenta intre investitiile straine si cele autohtone, sau intre investitii directe si cele indirecte.
“Toate investitiile sunt foarte bune. Important este ca aceste investii sa aduca un beneficiu tarii si oamenilor”, declara vicepremierul Bogdan Pascu in momentul prezentarii legii.

Cu toate acestea, proiectul e intimpinat cu scepticism de unii analisti economici. Cristian Badescu, redactor sef la revista Piata, considera ca o astfel de lege nici nu ar trebui sa existe de fapt.

“Nu este nevoie de o lege speciala privind investitiile, atita timp cit ori de cite ori Romania a reprezentat o tinta pentru oamenii de afaceri, acestia au venit fara retinere, interesati fiind de profit si nu de facilitati”.

Badescu a dat ca exemplu in acest sens faptul ca mari lanturi de hypermarketuri si retaileri au investit masiv aici in ciuda faptului ca nu au primit nici un sprijin oficial, ori ca – nu cu mult timp in urma – capitalul strain speculativ avea Romania ca una dintre destinatiile favorite.

Citeste si:  Plata anuala a impozitului pe profit se amana pentru anul 2010

“De aceea cred ca, mai curind, aceasta lege e creatia unor structuri guvernamentale care sunt interesate sa-si justifice existenta”.

O lege generoasa…

Proiectul legii investitiilor isi urmeaza insa calea spre adoptare, in acest moment fiind in faza dezbaterii publice, pentru o perioada de 30 de zile. Printre prevederi se regasesc mai multe facilitati, care vor fi acordate sub forma unor scheme de ajutor de stat.

Astfel, investitorii vor putea beneficia de imprumuturi cu dobanda preferentiala, acces gratuit la utilitati, de subventii, exceptari, reduceri sau amanari de la plata taxelor locale, precum si de alte facilitati fiscale.

Printre acestea se numara recuperarea pierderii fiscale din profitul obtinut in urmatorii cinci ani dupa punerea in functiune a investitiei si utilizarea amortizarii accelerate pentru instalatiile sau echipamentele necesare investitiei.

Pentru a beneficia de aceste facilitati, investitorii sunt obligati sa mentina investitia efectuata timp de 15 ani de la data finalizarii, pentru proiectele mai mari decat echivalentul in lei a 75 de milioane de euro.

Citeste si:  Bursa doreste sa atraga zece miliarde euro in 2006

In cazul investitiilor cuprinse intre 25 milioane euro si 75 milioane euro, investitorii trebuie sa mentina investitia timp de zece ani de la data finalizarii. In ceea ce priveste proiectele de la un milion de euro pana la 25 milioane de euro, investitia trebuie mentinuta cinci ani.

Proiectele care vor beneficia de facilitati trebuie sa aiba ca obiectiv fie dezvoltarea regionala, fie activitatea de cercetare-dezvoltare, fie dezvoltarea resurselor umane.

Criteriile de eligibilitate pentru investitorii care pot primi facilitati cuprinse in proiect sunt in functie de domeniul de activitate si de valoarea investitiei.

Astfel, investitiile care sunt cuprinse intre 50 milioane euro si 75 milioane euro vor putea beneficia de facilitati, doar daca capacitatea de productie nou creata de proiectul de investitie acopera mai putin de 5% din piata.

Investitiile pentru dezvoltare regionala sunt eligibile doar pentru firmele care nu au datorii restante la bugetul statului.

In cazul investitiilor initiale, realizate pentru dezvoltare regionala, costurile eligibile pentru acordarea facilitatilor prin acest proiect sunt cele cu terenurile, cladirile, echipamentele sau cu achizitia de brevete sau licente.

Citeste si:  Vrei sa-ti primesti TVA-ul? Mai intai vine statul in control...

Investitiile pentru crearea de locuri de munca, pentru dezvoltare regionala vor beneficia de facilitati proiectele care determina o crestere a numarului de salariati in raport cu media utimelor 12 luni. Intensitatea bruta maxima, in acest caz este de 65%, cu conditia ca intensitatea totala neta a ajutorului de stat acordat sa nu depaseasca 75%.

Intensitatea ajutorului de stat poate atinge insa si 100% din investitie in cazul proiectelor de cercetare-dezvoltare.

De asemenea, investitorii care beneficiaza de facilitati pentru crearea de noi locuri de munca au obligatia sa mentina aceste locuri o perioada de cel putin trei ani. IMM-urile trebuie sa mentina locurile de munca pentru doi ani.

Articol integral in HotNews