Arabia Saudită a anunţat miercuri lansarea unui organism de dezvoltare a sectorului jocurilor video, odată cu achiziţia a două companii europene de esports, regatul bogat în petrol fiind deja considerat cea mai importantă piaţă din Orientul Mijlociu, informează AFP.

Savvy Gaming Group îl va avea în frunte pe conducătorul de facto al monarhiei din Golf, tânărul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, el însuşi un pasionat de jocuri video.

Jocurile video competitive sunt foarte populare în această ţară cu aproximativ 35 de milioane de locuitori, dintre care majoritatea au sub 35 de ani.

“Grupul aspiră să devină lider în dezvoltarea sectorului jocurilor video şi esports la nivel local şi internaţional”, a indicat Fondul Public de Investiţii (PIF) într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii despre sumele sau proiectele planificate.

PIF, fondul suveran al Arabiei Saudite, a anunţat totuşi un proiect de acord pentru achiziţia de către Savvy a doi jucători majori din sector: ESL, o ligă germană de esports, şi FACEIT, o platformă britanică specializată.

Potrivit PIF, înfiinţarea Savvy face parte din ambiţiile sale de a consolida “sectoarele promiţătoare ca divertismentul şi sportul”, contribuind în acelaşi timp la “diversificarea surselor de venit ale economiei saudite”, încă foarte dependentă de petrol.

Piaţa jocurilor video din Arabia Saudită, cea mai mare economie din lumea arabă, a atins 1 miliard de dolari în 2021, făcând-o cea mai mare din Orientul Mijlociu, înaintea Emiratelor Arabe Unite şi Egiptului, a estimat Niko, o firmă de analiză specializată.

“Orientul Mijlociu şi Africa de Nord s-au impus rapid ca o regiune cu o creştere foarte importantă pentru industria mondială a jocurilor video”, a explicat Niko într-un raport, calificând Arabia Saudită drept o “putere regională” în acest sector.

Mohammed bin Salman a anunţat în 2021 că PIF va investi 40 de miliarde de dolari pe an în economia saudită timp de cinci ani, fondul suveran investind deja în giganţi ai economiei mondiale.

Cel mai mare exportator de ţiţei din lume, Arabia Saudită este disperată să atragă investiţii străine, cheia de boltă a planului Vision 2030 al prinţului moştenitor de diversificare a economiei regatului.