Guvernul chinez a conceput un pachet de legi care sa ajute producatorii auto sa-si vanda masinile in afara Chinei. Daca legile vor fi aprobate, China va oferi producatorilor sai auto sprijin financiar, asigurari garantate de stat si chiar le va facilita relatiile cu companiile de logistice si transport. „Masura va sprijini economia chineza sa isi pastreze acelasi ritm de crestere”, decalra un oficial din Ministerul Chinez al Comertului. China considera ca produsele auto chineze au cel mai mare potential de crestere pe pietele internationale.

Miscarea guvernului chinez vine la scurt timp dupa ce SAIC Motor – cel mai mare producator chinez – sau Chery Automobile si Geely Automobile Holdings au lansat sau au prezentat noi modele noi la targurile auto internationale.

Balanta comerciala/auto a Chinei pe anul trecut a fost pentru prima oara in istoriae pozitiva. Statul comunist a vandut pe pietele internationale putin peste 172 de mii de vehicule – catre piete in curs de dezvoltare – si a importat cu 10 mii de unitati mai putin.
In procente, exportul de masini a crescut cu 120 de unitati, in timp ce importul a avut o rata de crestre doar de 8 unitati.

Citeste si:  Dupa aderare, românii vor plati TVA si taxa de înmatriculare pentru masinile importate din UE

Toate companiile chineze urmaresc internationalizarea produselor, fapt demostrat de SAIC care dezvolta propusoare cu intentia declarata de a deveni un furnizor la scara mondiala sau de catre Nanjing Automobile Group care a cumparat muribunda MG Rover si a anuntat ca va finanta continuarea brandului britanic.

SAIC a intrat in parteneriate cu General Motors si Volkswagen si si-a propus sa vanda 200 de mii de masini pana in 2010, dintre care 45 de mii doar in Europa.