Ministrul Mediului, Sulfina Barbu a declarat ca, pana in 2018, Romania va trebui sa investeasca 16 miliarde de euro in sectorul de apa.

Prezenta la Reuniunea Interministeriala Dunare-Marea Neagra: Catre un parteneriat durabil pentru gospodarirea integrata a apelor, alaturi de presedintele Traian Basescu, ministrul Mediului a vorbit despre progresele pe care Romania le are de facut in domeniul apelor. Una dintre principalele provocari o reprezinta un program care tinteste reducerea poluarii de pe Dunare. Costurile acestui proiect ajung la suma de 50 de milioane de dolari.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu a participat, alaturi de presedintele Traian Basescu, vineri, la Reuniunea Interministeriala “Dunare-Marea Neagra: Catre un parteneriat durabil pentru gospodarirea integrata a apelor”.

La intrevedere au mai fost prezenti ministrii, delegatii interministeriale si ambasadori in Romania din 15 state situate in bazinul fluviului Dunarea si in regiunea Marii Negre si reprezentanti ai mai multor comisii europene si internationale.

Cu aceasta ocazie ministrul Mediului a vorbit despre planurile Romaniei in privinta dezvoltarii sectorului de apa. “In acest an, lucram la estimarile cheltuielilor si investitiilor pe care va trebui sa le facem pe termen lung in sectorul de apa, dar stim sigur ca ne-am angajat sa investim 16 miliarde de euro pana in 2018.

Din acest necesar de investitii, numai o treime sunt bani europeni, restul de 65% fiind cofinantarea noastra. Aceasta cofinantare va fi asigurata din bugetul de stat, de la bugetele locale, din sectorul privat si, cu siguranta, prin granturi de la Fondul Global de Mediu, spre exemplu”, a spus Sulfina Barbu.

Ministrul sustine ca, la aceasta suma, se vor adauga si alte fonduri pe care tara noastra trebuie sa le investeasca in acest sector, pentru a-si putea respecta angajamentele fata de UE.

Reducerea poluarii pe Dunare costa 50 de milioane de dolari

Sulfina Barbu a spus ca, in acest moment, in judetul Calarasi se desfasoara un program pilot in vederea reducerii poluarii pe Dunare. Valoarea acestui proiect ajunge suma de 10 milioane de dolari.
“Programul se va extinde la nivel national si presupune costuri evaluate de 50 de milioane de dolari, ceea ce reprezinta un exemplu clar de angajament din partea Guvernului”, a mai spus ministrul.

Basescu: Uniunea Europeana are o problema: managementul eficient al apelor

Prezent si el pentru scurta vreme la reuniune, presedintele Traian Basescu a afirmat ca fenomenele meteorologice extreme inregistrate in prezent ar putea fi urmare a unor greseli facute in trecut si ca este nevoie de un management eficient al apei, de legi mai bune si de vointa politica.

“Poate ca astazi clima ne spune ca am gresit in trecut. Aici, in Romania, de mii de ani avem zapada iarna. Zapada a insemnat intotdeauna belsug. Ploile in Romania au in semnat intotdeauna belsug, azi ploile inseamna inundatii greu de controlat si cu urmari greu de controlat la inceputul fiecarui an”, a spus seful statului.

“Uniunea Europeana are o problema: managementul eficient al apei. Este nevoie de legi mai bune, e nevoie de colaborare si vointa politica”, a mai spus Basescu. Presedintele a aratat ca viitorul energetic al Uniunii Europene este legat de Marea Nordului si de Marea Mediterana si este dependent de conexiunile cu Marea Caspica, a mai declarat Basescu.

Autor: Liana Anghelescu