Masura Guvernului de a modifica, in plin an financiar, Codul Fiscal ii nemultumeste pe specialisti, care le amintesc ministrului finantelor si premierului ca au declarat ca in acest an nu vor modifica aceasta lege. Analistii atentioneaza ca stabilitatea fiscala este din nou afectata.
Reamintim ca impozitul pe terenurile amplasate in extravilanul localitatilor va fi calculat pe baza unei noi proceduri, in care se va tine cont de suprafata si zona in care este amplasat terenul respectiv, iar sumele aferente vor fi transferate la bugetele locale, si nu la bugetul de stat, ca in prezent. Noile prevederi sunt reglementate de o ordonanta de urgenta aprobata de Guvern joi, Guvern care modifica Legea privind Codul Fiscal si Legea 247/2005 referitoare la reforma in domeniul proprietatii.
Impozitele pe terenurile din extravilanul localitatilor incasate pentru 2006 pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta raman stabilite conform deciziilor de impunere emise de Fisc.
Cea mai importanta modificare vizeaza eliminarea ultimei categorii de terenuri, ceea ce la terenurile arabile de categoria actuala cinci, cu un impozit de 20 lei noi, va duce la o majorare de 50%, pana la 30 lei noi.
“Un mediu economic stabil este un mediu care se bazeaza pe un sistem de legi cat mai stabil, dar care are, in acelasi timp, si capabilitatea de a se adapta la modificarile care apar.”
Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, 5 martie 2006
«Este posibil sa scada incasarile»
Gabriel Biris, avocat la casa Salans, specializat pe probleme de fiscalitate, se arata uimit de decizia Guvernului si atrage atentia ca stabilitatea fiscala este pusa sub semnul intrebarii, din cauza acestei initiative.
“Nu stiu daca era nevoie de modificarea valorilor impozabile in timpul anului. Chiar daca modificarile sunt minore – cu exceptia terenurilor arabile de categoria a cincea, care vor creste cu 50% – s-au produs totusi modificari si aceasta afecteaza stabilitatea Codului Fiscal.
Aceasta este in totala contradictie cu toate declaratiile publice si promisiunile de stabilitate legislativa ale ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, si ale premierului Calin Popescu Tariceanu. Este posibil ca, dupa aplicarea acestei noi modificari, sumele colectate la buget sa fie mai mici decat cele care ar fi fost atrase daca nu ar fi existat modificarea. In aceste conditii, este greu de inteles de ce a fost necesara aceasta modificare”, ne-a declarat Biris.
Daianu: Instabilitatea este caracteristica
“Este instabilitate, dar ce, este surprinzator? Instabilitatea a fost caracteristica pentru 2005, este valabila pentru 2006 si va fi si pentru 2007”, a afirmat fostul ministru de finante Daniel Daianu.
“Problema este ca Guvernul anunta modificarile periodic. (…) Instabilitatea va continua pana se va da raspunsul la marea intrebare: se modifica 16%, sau TVA, sau altceva?”, a spus Daianu. El subliniaza insa ca modificarea efectuata la nivelul impozitarii nu este de amploare. “Corect ar fi fost sa nu se modifice regula in timpul jocului – noile impozite sa se aplice incepand cu urmatorul exercitiu fiscal”, mai spune Daniel Daianu.
«Majorarea nu are logica»
Pe de alta parte, analistul economic Liviu Voinea atentioneaza ca marirea impozitelor pe terenurile extravilane pare a nu avea o logica din moment ce se modifica si destinatia banilor. “Nu stiu care ar fi logica acestei cresteri de impozite; ar fi existat o justificare daca banii se duceau la bugetul de stat”, afirma analistul economic.
Autori: Carmen Neacsu, Consuela Stegarescu