Cresterea numarului de operatori pe piata telefoniei mobile, scaderea tarifelor de interconectare si un sprijin real al autoritatilor pentru finantarea telefonizarii zonelor rurale sunt cele mai importante elemente ce ar permite crearea unei piete de telecomunicatii competitive in Romania, acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Nicolae Oaca, consultant Telecom.

Chiar daca telefonia mobila este in ascensiune, comparativ cu telefonia fixa care a pierdut anul acesta, pentru prima oara in istoria acestui domeniu, un numar de 24.500 de abonati, exista anumite elemente care ne fac sa fim unici in Europa. Romania inca nu este in UE din punct de vedere al comunicatiilor si tehnologiei informatiilor.

Pe piata telefoniei mobile nu exista competitie, ci duopol. Cei doi mari jucatori, Connex – Vodafone si Orange controleaza 96% din piata, astfel incat implicarea celorlalti operatori este practic nesemnificativa. Pentru a exista o competitie reala, ar trebui sa existe macar un al treilea operator care sa aiba o cota de piata de peste 15%.

Citeste si:  CSM, contra la Monica Macovei

Autor: Cristina Nedelcu