Proprietarii imobilelor cu risc seismic ridicat vor fi obligati sa permita intrarea autoritatilor in cladirile pe care le detin, pentru activitatile de expertizare, proiectare sau de executie a lucrarilor de consolidare a constructiilor sau a altor asemenea lucrari, conform unui proiect de Lege, adoptat in sedinta de miercuri a Guvernului.

Proprietarii vor fi instiintate cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceperea lucrarilor.

Daca detinatorii de constructii refuza accesul autoritatilor, intrarea in aceste spatii se va face cu autorizarea instantei judecatoresti, prin ordonanta presedintiala.

Tot prin ordonanta presedintiala se va putea dispune restrangerea folosintei suprafetei detinute de cei in cauza, pentru a se da posibilitatea inceperii ori continuarii lucrarilor de consolidare.

De asemenea, prin se va putea dispune, cand este necesar si ca masura temporara, evacuarea detinatorilor constructiilor, pe timpul desfasurarii lucrarilor. In astfel de cazuri, s-a prevazut obligatia autoritatilor administratiei publice locale de a asigura locuinte de necesitate celor evacuati.

La cererea autoritatilor administratiei publice locale sau a executorului judecatoresc, organele de politie, jandarmeria ori alti agenti ai fortei publice sunt obligati sa acorde sprijinul necesar, pentru indeplinirea oricaror demersuri in vederea realizarii efective si fara intarziere a lucrarilor de consolidare, precum si pentru punerea in executare a ordonantei presedintiale privind intrarea

Citeste si:  Imobiliar - Blocuri noi la preturi vechi

in orice incapere a constructiilor afectate, restrangerea folosintei spatiului detinut in astfel de constructii ori chiar evacuarea celor aflati in asemenea spatii.

Daca beneficiarii lucrarilor refuza sa incheie contractele pentru restituirea sumelor alocate din bugetul de stat, autoritatile administratiei publice locale au competenta de a stabili aceste obligatii prin proces-verbal. Acestui proces-verbal i se recunoaste valoare de titlu executoriu.

O dispozitie noua este aceea referitoare la inscrierea, de indata, a contractului si a procesului-verbal in cartea funciara, pentru opozabilitate, cu mentiunea interzicerii instrainarii constructiei inainte de rambursarea integrala a sumelor datorate fata de bugetul de stat.

In vederea recuperarii operative a sumelor datorate bugetului de stat, creantele avand ca obiect aceste sume urmeaza a fi executate de catre organele competente, cu procedura prevazuta de Codul de procedura fiscala.

“Din cauza greutatilor intampinate din partea proprietarilor de locuinte, de la demararea programului au fost consolidate doar 10 cladiri, din care 8 in Bucuresti, iar 55 de cladiri sunt in faza de proiectare”, a declarat Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului.

Citeste si:  Codul fiscal va reaprinde evaziunea fiscala în domeniul imobiliarelor