Te gandesti la posibilitatea de a deveni propriul tau sef? Ei bine, pe langa un plan de afaceri bine pus la punct, o suma considerabila de bani si o idee geniala, ai nevoie de o personalitate adecvata! Cu alte cuvinte, trebuie sa vezi daca esti inzestrat cu trasaturi de caracter specifice… celor care au renuntat la programul obisnuit de lucru, devenind propriul lor sef.
Nu trebuie neaparat sa corespunzi tuturor criteriilor pe care le vom enunta, desi acest lucru ar arata ca esti facut pentru afaceri. Dupa aceasta evaluare, afli daca a venit momentul sa demarezi un business.
1. Ai ajuns la capatul drumului sau simti ca te plafonezi pe zi ce trece
De regula, motivatia pentru a incepe o noua viata vine in momentul in care ai urcat in varf, dupa care te intrebi :”Ei bine, acum ce mai urmeaza?”. Orice succes imediat te poate umple de bucurie, dar delasarea psihica, inerenta dupa atingerea scopului in sine – te poate transforma din omul energic si dinamic de altadata intr-o leguma…
Pe de alta parte, motivatia poate interveni atunci cand te afli blocat la mijloc, mai degraba decat in varf. Teama de plafonare poate fi un stimulent foarte puternic, mai ales daca ai in cap o idee care iti poate schimba radical viata.
2. Provii dintr-o familie care nu a muncit niciodata pentru altii
Cei care lucreaza pe cont propriu se trag deseori din parinti care au urmat acelasi model de viata. Cu siguranta este mai usor sa-ti gasesti o slujba in cadrul unei companii, decat sa pui tu bazele uneia noi. Satisfactiile pe care le obtii prin propriul business nu pot fi comparate cu cele pe care le inregistrezi ca simplu angajat.
3. Nu ai un loc de munca stabil
Nu trebuie sa neglijezi aceasta problema. Cei care au deja o afacere nu au fost niste angajati model, avand “la activ” numeroase concedieri sau demisii. Nu conteaza modalitatea prin care ai plecat de la locul de munca (concediere, demisie sau disponibilizare). Aceasta poate fi o modalitate prin care piata muncii iti arata ca trebuie sa te motivezi singur si sa lucrezi pentru tine.
4. “Sigurantei locului de munca” nu-ti spune nimic
Sunt persoane care au lucrat la acelasi angajator peste 25 de ani. In ziua de azi insa, putini patroni mai tolereaza ca o persoana sa lucreze pentru firma lor atata timp. Insasi situatia economica din prezent indeamna la o fluctuatie mare de meserii si locuri de munca. Prin urmare, siguranta locului de munca nu mai reprezinta un ideal. Visul celor multi pare a fi capacitatea de a-si asigura pe propriile forte locul de munca.
5. Deja ai conturat propria afacere
Daca in timpul serviciului pui la punct detaliile propriului tau business ori iti petreci timpul liber navigand pe net pentru a strange informatiile necesare, inseamna ca este momentul sa demarezi propria ta afacere. Mai ramane sa cercetezi daca exista o piata pentru produsele, respectiv serviciile cu care vrei sa intri in afaceri.
6. Familia te sprijina
Lansarea pe piata a unei afaceri este un proces dificil si stresant. Fara sprijinul familiei si chiar al prietenilor nu vei iesi cu usurinta la lumina. Totul este ca si ei sa creada in idealurile tale.
7. Stii ca ai nevoie de sprijin
O afacere de succes presupune cunostinte financiare, de marketing, know-how tehnic, creativitate, etc. Chiar daca pana acum te-ai descurcat singur in orice problema, acum ai nevoie de ajutor! Trebuie doar sa realizezi faptul ca iti sunt indispensabile unele sfaturi de la angajati, parteneri, consultanti sau experti pentru a avea succesul garantat. Totul este sa identifici ajutorul de care ai nevoie, dar mai ales persoana care ti-l poate oferi. Astfel, vei avea sanse sa devii un om de afaceri de succes.
Autor: Nicoleta Margineanu