Daca urmaresti un randament crescut al economiilor tale, orienteaza-te catre fondurile mutuale si, de ce nu, direct catre piata de capital. Dar, inainte de a-ti plasa banii intr-un fond mutual, trebuie sa stapanesti cel putin cunostintele de baza. Apoi, trebuie sa ai timpul necesar si sa consulti un broker. Desi la nivel teoretic totul pare simplu, statisticile arata ca romanii sunt printre ultimii din Europa Centrala si de Est care acorda credit acestor tipuri de investitii. Concret, ne referim la deschiderea pe care o avem in ceea ce priveste plasarea banilor in astfel de instrumente, cu un grad de risc ridicat, in vederea obtinerii unui randament mai mare.
Romanii nu se inghesuie sa-si plaseze banii in fonduri mutuale
Pe langa dezavantajele caracteristice acestor plasamente (riscul este mult mai accentuat comparativ cu cel al depozitelor la o banca!), ai si unele avantaje. Daca optezi pentru un fond mutual, beneficiezi de un management profesionist si, totodata, ai posibiliatea de a alege intre diferite forme de risc, in functie de profilul tau investitional.
Dovada sunt datele prezentate de presedintele si directorul general al Raiffeisen Asset Management, Mihail Ion, care indica faptul ca in Romania, investitiile in fonduri mutuale reprezinta doar 7,5 euro pe cap de locuitor, nivel care plaseaza tara noastra pe ultimele locuri in Europa Centrala si de Est.
In Polonia spre exemplu, ponderea acestor tipuri de investitii pe cap de locuitor este de 250 de euro, slovacii au raportat 396 de euro, in timp ce ungurii se situeaza si mai sus, cu 450 de euro. De departe, cele mai mari investitii pe cap de locuitor intalnim in Franta (17.000 de euro) si in SUA, unde acestea se plaseaza la nivelul de 21.000 de euro. Tot in SUA, 20% din fondurile tranzactionate pe bursa apartin fondurilor de investitii. Totodata, acest gen de investitii reprezinta aproximativ 5-8% din produsul intern brut al tarilor din Europa Centrala si de Est, in timp ce in Romania, acest raport se situeaza la nivelul de 0,2%.
Pasi de urmat pentru a investi pe piata de capital
Daca vrei sa investesti si pe piata de capital, ai nevoie de unele ingrediente. Mai inainte de a hotari unde anume iti plasezi economiile, trebuie sa detii informatiile necesare, pe care le gasesti pe internet, spre exemplu. Totodata, trebuie sa selectezi intermediarul (societatea de investitii care tranzactioneaza on-line) in functie de comisionul tranzactiilor, promptitudinea serviciilor si actualizarea informatiilor. Mai trebuie sa dispui de minimum 5.000 RON si sa alegi una din variantele de risc (scazut, mediu si ridicat) si, de asemenea, sa ai in vedere instrumentele financiare in care poti investi: actiuni, obligatiuni, futures si options. Potrivit presedintelui Intervam, Sergiu Ovidiu, la Bursa de Valori Bucuresti poti cumpara actiuni, obligatiuni si drepturi. Daca alegi insa Bursa de Marfuri din Sibiu, poti cumpara sau vinde contracte futures si options, operatiuni ce vor fi accesibile in curand si la BVB.
Presedintele BVB, Stere Farmache considera ca pentru a beneficia de oportunitatile de investire si pentru a diminua riscurile la un nivel considerat acceptabil – este nevoie de o colaborare mai stransa intre investitor si broker. In opinia sa, calitatea serviciilor de investitii financiare oferite de intermediari in Romania s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani. Astfel, orice investitor poate gasi brokerul care sa-l consilieze in elaborarea celei mai potrivite strategii de investire.
Cum investesti?
Ca sa ai numai de castigat in urma tranzactiilor pe care le faci la bursa, trebuie sa ai in vedere cateva sfaturi, sugerate de presedintele BVB, Stere Farmache.
1. Intelege drepturile oferite de calitatea de detinator al unui anumit titlu financiar si a riscurilor asociate acestuia: actiuni sau obligatiuni.
2. Alege orizontul propriu de investire (investitie pe termen lung sau speculativa).
3. Stabileste nivelul de randament pe care il urmaresti. Cumpara atunci cand stii la ce pret esti dispus sa vinzi.
4. Diversifica portofoliul. Ai in vedere actiuni ale mai multor companii, care activeaza in sectoare economice diferite.
5. Evita deciziile emotionale. De preferat este sa ai o atitudine rezervata fata de zvonuri.
6. Reevalueaza periodic structura portofoliului propriu. Varsta poate influenta atitudinea fata de risc.
7. Invata intotdeauna din greselile anterioare.
8. Analizeaza fiecare titlu financiar in parte, inainte de a lua decizia de investire. Ai in vedere analiza tehnica, analiza fundamentala, precum si situatiile financiare si informatiile transmise pietei de catre emitenti.
Autor: Nicoleta Margineanu