Invatarea valorii banilor este un proces care poate fi inceput inca de la varsta la care copilul si-a format un vocabular mai elevat si in care poate intelege conceptele de baza. Cu siguranta ca nu o sa poata sa-ti raspunda precum un adult care este atat de fericit cat a obtinut cel mai bun credit, pentru ca un copil are o capacitate foarte restransa de a lucra cu notiuni care ii depasesc puterea de intelegere. Cu toate acestea, daca stii cum sa-i explici aceste notiuni, folosindu-te de analogii cu lucruri simple, pe intelesul lui, poti spune ca deja ai inceput sa cladesti o personalitate care este orientata catre aprofundarea a ceea ce inseamna banii si modul in care ii va influenta stilul de viata.
Un copil educat financiar este un viitor adult responsabil si care stie sa economiseasca!
Nu-ti privi micutul ca pe o fiinta nestiutoare si care nu poate invata ce sunt banii si cum pot fi folositi, pentru ca vei creste o persoana care o sa fie condusa de ignoranta si care va da importanta cuvenita banilor. Caleste-l inca din aceasta faza a vietii in care mai are sanse multe de a-si insusi in mod corect tot ceea ce inseamna banii. Invata-l cum sa ii obtina, dar mai ales cum sa ii tina (economiseasca), explicandu-i importanta detinerii unei sume de bani pe care sa se poata baza atunci cand poate aparea ceva interesat de achizitionat.
Este esential ca micutul sa inteleaga ca banii se obtin greu, de aceea trebuie sa fie folositi doar pentru ceea ce este necesar. Invata-l cum sa obtina proprii bani, cum sa munceasca pentru ei si cum sa faca ceva util in schimbul banilor pe care ii primeste de la cei din familie. Copilul nu trebuie invatat ca banii sunt ceva care i se cuvin de drept, pentru ca in acest fel isi va seta niste asteptari mult prea ridicate si nu va beneficia de succesul pe care ti-l doresti pentru el.
Invata-l importanta economisirii inca de cand primeste primii bani!
Poate ca intr-o lume in care exista atat de mult tentatii, un copil va fi predispus sa cedeze instant atunci cand observa anumite lucruri care ii plac. Mai ales daca are la dispozitie o suma de bani a lui, pe cate ti-a incredintat-o. Copilul trebuie invatat ca banii pe care ii are pot fi pastrati sau folositi intr-un mod care sa ii fie util pe termen indelungat, nu pentru bunuri cu un nivel de satisfactie temporar. In acest mod, copilul o sa invete valoarea economisirii, iar urmatorul lucru pe care o sa ti-l spuna mai tarziu, atunci cand o sa primeasca o suma de bani, va fi ca prefera sa ii puna de-o parte, in pusculita.
Invata-l ca pusculita este un aliat pe termen lung, care il poate ajuta nu doar acum, ci de-a lungul intregii vieti. Cu siguranta ca acesta o sa-si aminteasca de ceea ce il inveti acum, mai ales daca o vei face intr-un mod care sa fie cat mai interesant. Gandeste-te ca in acest mod, tu vei fi primul profesor care ii va preda importanta economisirii si acest lucru este unic si inegalabil!