Cotatiile celor mai lichide zece actiuni au urcat usor, ieri, cu 0,6%, cea mai mare crestere fiind inregistrata de actiunile SIF, cu 1,02% comparativ cu sedinta precedenta. La nivelul intregii piete, preturile actiunilor au scazut cu 0,04%. „Nu exista o tendinta clara a pietei, preturile inregistrand oscilatii usoare“, afirma Lucian Berar, broker la IFB Finwest. El spune ca linistea instalata in ringul bursier este provocata de incertitudinea legata de modalitatea de impozitarea a castigului din actiuni, la care se adauga scurta perioada ramasa pana la aflarea rezultatului privatizarii BCR. Unii brokeri sunt de parere ca cel mai important aspect pentru piata nu este atat procentul cu care vor fi impozitate castigurile in urma tranzactiilor cu actiuni, cat mai ales cunoasterea acelui procent si, astfel, investitorii sa-si construiasca o strategie de investitie. „Ambiguitatea omoara mai mult decat o lege proasta“, opineaza Florin Catinas, broker la compania WBS Romania. El spune ca aprobarea proiectului de Cod Fiscal cu actualele prevederi ar stimula investitorii sa cumpere actiuni, poate cu prea mult elan, chiar in conditiile in care sunt constienti ca o crestere accelerata atrage scaderi semnificative.
Valoarea totala a tranzactiilor a fost usor mai mica comparativ cu cea din sesiunea bursiera anterioara, fiind de 30,6 milioane lei, echivalentul a 8,4 milioane euro. Valorile ridicate ale schimburilor cu actiuni din ultima perioada, il determina pe brokerul de la WBS Romania sa considere ca investitorii straini nu s-au retras din piata luna aceasta. El crede insa ca si acestia sunt in expectativa, judecand dupa volumele reduse tranzactionate.
Cel mai transferat titlu a fost SIF 2 Moldova, cu un volum de 1,9 milioane actiuni tranzactionate, la valoarea de 4,2 milioane lei. Cotatia a urcat cu 1,4%, pana la 2,18 lei/actiune. Titlurile SIF 5 Oltenia au castigat 1,6%, inchizand la 2,50 lei/actiune. S-au facut schimburi cu 1,5 milioane actiuni, la valoarea de 3,7 milioane lei.
Cotatia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) a urcat cu 0,8%, pana la 0,1180 lei/actiune, in conditiile transferarii unui volum de 29,8 milioane actiuni, cu un rulaj de 3,5 milioane lei.
Pretul titlurilor Petrom (SNP) a crescut cu 0,6%, ajungand la 0,4830 lei/actiune. S-au facut schimburi cu 6,8 milioane actiuni, la valoarea totala de 3,3 milioane lei. „Din pacate, atat in cazul SNP, cat si RRC s-au vandut pachete mari de actiuni, bani care nu
s-au mai intors in piata. Conducerea Rompetrol a anuntat, de altfel, piata ca a vandut actiuni in vederea obtinerii de bani pentru achizitii“, precizeaza Florin Catinas.
Tranzactiile cu titluri ale Bancii Transilvania (TLV) au implicat 2,4 milioane actiuni, cu un rulaj de 3 milioane lei. O actiune s-a scumpit cu 0,7%, pana la 1,27 lei/actiune. Titlurile BRD au pierdut 0,7%, inchizand la 13,9 lei/actiune, in conditiile transferarii a 92.000 actiuni. Lucian Berar spune ca scaderea titlurilor BRD a fost neasteptata.
Cea mai mare pierdere a inregistrat-o Flamingo (FLA), pretul unei actiuni fiind mai mic cu 10,6%, fata de sedinta precedenta, ajungand la 0,4200 lei/actiune. Brokerul de la IFB Finwest spune ca „inflatia de actiuni FLA pe piata a dus la scaderea pretului acestor titluri“.
Autor: Gabi Zamora