– Compania Provident Financial a lansat in Romania asa-numitul credit la domiciliu

– La o valoare maxima a imprumutului de 600 lei, clientul va returna companiei 910 lei in 26 de saptamani. Desi oficialii Provident o considera “taxa fixa”, o dobanda anuala calculata s-ar situa in jurul valorii de 100%

– Costurile mari ale unui imprumut se datoreaza si serviciilor “de lux”. Totusi, comisionul unui agent este de numai 25 RON pentru fiecare client, la care se adauga 5% din sumele contractate

Suntem bucurosi sa fim in Romania si sa oferim romanilor un nou tip de credit de consum, a declarat, ieri, Stephen Rice, director general al Provident Financial in Romania. Trecand peste bucuria provocata de sentimentul intrajutorarii oficialul companiei britanice are, sau va avea, motive mai intemeiate de a se simti ca acasa in Romania. Printre ele, la loc de frunte, eventualul profit obtinut din “taxa” perceputa de Provident pentru imprumuturile acordate. Astfel, potrivit oficialilor companiei, la un imprumut de 600 de lei, contractantul va returna 901 lei in 26 de saptamani. Mai simplu, dobanda la 6 luni de 50% sau echivalentul unei dobanzi anuale de aproximativ 100%.
Provident este o companie specializata pe credit de consum a carei activitate pe piata romaneasca a fost initiata la inceputul anului in Bucuresti.

Citeste si:  Analistii avertizeaza ca piata scade

Atentie la… transparenta

Vrem sa oferim oamenilor o alternativa la varianta folosirii altor surse ” fara scrupule”, a declarat directorul Provident Stephen Rice. Viciosii “fara scrupule” pot fi, in acest caz, doar bancile sau alte societati de credit de consum. Reprezentantul Provident se referea deci, la taxele si penalizarile pe care, bancile le aplica in cazul unor eventuale intarzieri la plata ratei lunare. Fara a lua partea bancilor, care de multe ori exagereaza cu adaugarile la dobanda, un calcul simplu poate evidentia faptul ca, oricat ar incerca bancile, oricate taxe, penalizari si comisioane ar adauga ele, o dobanda de 10 sau chiar 20% nu poate fi transformata in 100%. Costurile mari ale unui imprumut se datoreaza si serviciilor unice oferite de companie printre care se remarca deplasarea la domiciliul clientului. Totusi, potrivit declaratiilor oficiale, comisionul unui agent este de numai 25 RON pentru fiecare client recrutat la care se adauga 5% din sumele contractate de imprumutati.
Provident evidentiaza, asa cum probabil este si normal, “avantajele” contractarii unui credit de consum. “Nu avem comisioane ascunse la imprumut. Lucram cu clientii pentru a reprograma plata”, a repetat pe tot parcursul conferintei de lansare Stephen Rice.
Atat timp cat poti amana plata la nesfarsit, totul este perfect. Studiile sociologice ale Provident au fost, trebuie sa recunoastem, de mare calitate.

Citeste si:  Ce este si cum se utilizeaza un cont de economii

Masuri de siguranta

Compania adopta o politica de credite robuste, a mai spus Rice. Potrivit oficialului fiecare cerere de imprumut este sprijinita pe un formular. Decizia este luata in urma analizei formularului. Astfel, conditia principala este aceea ca rata sa nu depaseasca 30% din venitul persoanei contractante sau 40% din venitul familiei. In cazul bancilor normele BNR prevad ca rata, de aceasta data lunara, sa nu depaseasca 35% din venit. Mai mult de atat Provident nu cere giranti, creditul fiind acordat, in numai 48 de ore.

Camatarii si casele de amanet, concurenta Provident

“Creditele sunt destinate persoanelor care pot fi respinse de catre banci si care ar putea apela, in lipsa unor alternative, la mijloace ilegale de imprumut”, a mai afirmat Rice. Cu alte cuvinte targetul Provident este constituit fie din oamenii cu venituri mici, fie din cei mult prea indatorati. Si, pentru a evita raspandirea criminalitatii, Provident atrage potentialii clienti ai camatarilor. Acum ramane de vazut cu ce va fi Provident mai atragator decat Camatarii SRL. Prin dobanda in nici un caz nu va convinge. La o casa de amanet, spre exemplu, dobanda perceputa este de aproximativ 0,3% pe zi. “Banii sunt in general utilizati pentru nevoi mici, pentru ocazii speciale, cum ar fi sarbatori sau vacante”, a mai spus Rice. Provident Financial acorda imprumuturi in numerar la domiciliul clientului, in termen de 48 de ore de la solicitare, fara garantii. Banii sunt livrati de catre reprezentantii companiei, care colecteaza ratele, in fiecare saptamana, tot la domiciliul clientilor.

Citeste si:  Subventii pentru animalele de rasa

Autor: Serban Buscu