Societatile de Servicii de Investitii Financiare au dezvoltat in ultima perioada sisteme de tranzactionare online pentru investitorii care aleg sa realizeze tranzactii bursiere din fata propriului calculator. Cel mai mare avantaj oferit de aceste platforme il reprezinta realizarea tranzactiilor bursiere in timp real. Dovada ca tranzactionarea online atrage atentia investitorilor este numarul tot mai mare al persoanelor care aleg aceste platforme. In plus, conform reprezentantilor SSIF, platformele de tranzactionare online ofera rapiditate in derularea tranzactiilor, putere de decizie mai mare asupra portofoliului de actiuni sau costuri mai reduse. In caz ca dispuneti de o suma de bani si va place sa riscati pentru a castiga, aveti posibilitatea de a face bani prin tranzactionarea online pe piata Rasdaq, Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu. Tranzactiile online trebuie insa tratate cu atentie, pentru ca tot la fel de repede puteti pierde banii investiti. “Majoritatea celor care folosesc aceasta platforma sunt de obicei clienti cu portofolii mai reduse, dar foarte activi pe piata, care au incredere in deciziile proprii si care doresc sa speculeze eventualele cresteri de moment. Tot printre investitorii online sunt si clienti mai mari, care beneficiaza de comisioanele reduse pentru tranzactionarea pe Bursa”, a declarat Octavian Rasnita, reprezentantul SSIF Broker.

Citeste si:  Actiunile petroliere au tras piata in jos

Tranzactiile online, bune pentru cunoscatori

In cazul investitorilor incepatori, lipsa asistentei unui broker poate aduce pierderi semnificative in portofoliu, astfel ca societatile de brokeraj ofera clientilor analize tehnice si fundamentale realizate de catre departamentul de analiza pentru toate companiile listate, rapoarte zilnice de piata. In plus, unele dintre societati ofera posibilitatea de a tranzactiona virtual, pentru acomodarea cu piata de capital. SSIF Broker ofera suport tehnic din partea biroului de tranzactionare online, putand fi solicitati atat prin intermediul paginii de web, cat si prin e-mail. “Avantajul clientilor online este acela ca exista o echipa care se ocupa special de acesti clienti, si problemele lor, inclusiv cele legate de tranzactionare, sunt solutionate cu prioritate”, a mai precizat Rasnita.

Comisioane variabile

Comisioanele oprite de majoritatea societatilor de servicii de investitii financiare variaza in functie de valoarea tranzactiilor realizate. Nici sumele minime impuse pentru a putea deschide un cont de tranzactionare nu sunt aceleasi pentru toate societatile. In cazul SSIF Broker, nu este impusa o suma minima in vederea deschiderii unui cont de tranzactionare online, iar comisioanele variaza in functie de valoarea tranzactiilor realizate in ultimele 90 de zile, intre 0,5% si 1,1%. Pentru rulaje de sub 20.000 de lei, comisionul pentru tranzactia curenta este de 1,1%, si scade pe masura ce rulajele de tranzactionare cresc.
Aceeasi situatie este si in cazul societatii de brokeraj, Vanguard, unde comisionul perceput variaza, pentru sume de peste 50.000 de lei, intre 0,9% si 0,5%, dar nu mai putin de 35 de lei/luna, conform datelor furnizate de companie. Pentru a deschide un cont de tranzactionare la Vanguard, suma minima de investit este de 2.000 de lei, aceasta fiind de 3.500 de lei, pentru deschiderea unui cont la Intercapital Invest, societate care opereaza sistemul de tranzactionare ktrade.ro. Comisioanele Intercapital sunt de 1,5% pentru sume investite sub 50.000 lei, 1,2% pentru sume intre 50.000 si 100.000 lei, 0,75% pentru sume intre 100.000 si 300.000 lei, iar pentru sume peste 300.000 lei, comisionul este negociabil. BT Securities are o suma minima necesara de 1.500 lei, iar abonamentul este de 20 lei, dar clientii care isi deschid conturi si efectueaza tranzactii pana la data de 1 ianuarie 2007, beneficiaza de scutirea abonamentului pe toata durata contractului. Comisioanele BT Securities variaza intre 1,5% pentru rulaje sub 10.000 de lei si 0,7% pentru sume sub 500.000 lei.

Citeste si:  Piata bursiera se calmeaza

Bursele vecine, urmatoarea tinta a SSIF

In perioada urmatoare, societatile de brokeraj au in vedere oferirea posibilitatii tranzactionarii pe alte piete din Uniunea Europeana. SSIF Broker a anuntat ca in viitor vor oferi acest serviciu, iar SSIF Vanguard, cu putin timp in urma, a lansat primul serviciu de tranzactionare online pe Bursa din Sofia, din Romania. “Extinderea ofertei Vanguard cu servicii de tranzactionare online la Bursa din Sofia face parte dintr-un proces mai amplu de dezvoltare, care vizeaza furnizarea de servicii investitionale diverse atat pe piata din Romania, dar si pe pietele straine”, a declarat Corina State, marketing manager la Vanguard. “Consideram ca investitorii romani se vor orienta inca pentru o perioada catre pietele de capital din Romania, din mai multe motive. Romanilor le este mai cunoscuta aceasta piata, si au mai multe informatii despre firmele cotate pe Bursa de Valori Bucuresti decat despre societatile cotate pe alte burse. De asemenea, piata de capital romaneasca este in plina dezvoltare, va creste numarul tipurilor de titluri de valoare care se vor putea tranzactiona, precum si numarul firmelor cotate”, a mai precizat reprezentantul Broker-Cluj.

Citeste si:  Prin labirintul creditelor ipotecare

Autor: Ramona Asiminei