Citroën vrea sa dea lovitura pe piata masinilor electrice…

Seful departamentului de design al Citroën, Pierre Leclercq, a declarat ca producatorul auto pregateste mai multe noi masini electrice accesibile – care promit sa aiba un pret deosebit de “agresiv” in comparatie cu restul pietei. Marca doreste sa isi extinda baza de clienti profitand de tranzitia energetica.

Aceste noi modele electrice vor fi oferite in jurul pragului foarte simbolic de 25.000 de euro. O cifra care este departe de a fi nesemnificativa. Tesla promite de ani de zile un model de 25.000 de dolari, dar nu exista prea multe vesti despre acesta in 2023. Cele mai ieftine modele de masini electrice disponibile in 2023 sunt Renault Twingo E-Tech 100% electric (de la 22.200 de euro), Fiat 500 Electric (32.000 de euro) si Vauxhall Corsa Electric (36.000 de euro).

Citroën vrea masini electrice de la 25.000 de euro

Citroën mizeaza pe vehicule mai mici decat actualele sale modele emblematice, precum Citroën ë-C4 sau Citroën ë-Berlingo. Viitoarele masini de buget vor face cateva economii, impartind elemente de design cu fratii lor mai mici, Citroën Oli si Citroën Ami, si chiar cu viitorul Citroën C3 Aircross.

De asemenea, acestea se vor baza pe platforma de propulsie electrica CMP a grupului Stellantis, utilizata deja pentru Corsa si Peugeot e-208. Pierre Leclercq spune ca aceste vehicule vor avea un design “super cool” si ca marca este “mandra” sa puna aceste vehicule pe sosele in curand.

Preturile vor fi extrem de agresive. Nu putem fi decat mandri ca am reusit”, spune el pentru Autocar. Un sentiment impartasit de directorul de produs si strategie al marcii, Laurence Hansen, pentru care aceasta lansare de doi ani este o adevarata “provocare pentru standardele industriei”.

In linii mari, viitoarele masini ale marcii ar trebui sa aiba o baterie de aproximativ 51 kWh, precum Peugeot e-208. De asemenea, acestea ar trebui sa aiba o autonomie de aproximativ 400 km si o putere de aproximativ 130 CP – toate acestea cu caracteristici care ar trebui sa le permita sa fie conduse cu incredere in toate tipurile de trafic, inclusiv pe autostrazi.

In general, 2023 va fi anul masinii electrice. Peste treizeci de vehicule noi de diferite marci vor fi prezentate sau lansate pana la sfarsitul anului 2023.

Printre acestea se numara Audi Q6 e-Tron, BMW i5, DS 4 E-Tense, Fiat 600, Ford Explorer, Hyundai Ioniq 6, Kia EV6 GT, Mini Cooper SE Coutryman All4, Nissan Micra EV, Opel Astra Electric, Peugeot e-Rifter, Polestar 3, Renault 4ever, Smart EQ fourfourr restilizat, Toyota bZ4X si Volkswagen ID.2 si ID.2 X.