Daca vreti sa profitati în aceste zile de ofertele de la Salonul Auto si sa va cumparati o noua masina, trebuie sa va gânditi si la costurile ce va asteapta. Unul dintre ele va fi cel cu asigurarea auto obligatorie (RCA), a carui pret a crescut substantial în acest an si va continua sa se majoreze si în anii urmatori. Motivele? Primul este cel al unificarii asigurarii auto valabila în tarile europene (Cartea Verde) cu asigurarea valabila în tara, RCA-ul. Ceea ce înseamna ca si cei care circula cu masina doar în tara sunt nevoiti, din acest an, sa plateasca o asigurare valabila si în strainatate.
De ce s-a luat aceasta decizie de unificare a celor doua tipuri de asigurari? Pentru ca, potrivit normelor Europei unite, cetatenii altor state europene care circula în România trebuie sa fie si ei asigurati în cazul în care sufera un accident provocat de un român. Si aici intervine costul despagubirii. Pentru ca, în astfel de cazuri, valoarea unei despagubiri, atât pentru pagubele materiale cât si pentru vatamarile corporale, este mult mai mare în Europa fata de România. În consecinta, Uniunea Europeana impune majorarea valorii despagubirilor pe care le pot primi de la firmele de asigurare victimele accidentelor auto care au loc în România. Astfel, limita maxima pentru despagubirile materiale va creste anul viitor de la 100.000 de euro la 150.000 de euro iar pentru despagubirile pentru vatamarile corporale va urca de la 500.000 la 750.000 de euro.
Ceea ce înseamna, mai pe scurt, ca firmele de asigurari vor trebui sa scoata din buzunar mai multi bani pentru despagubiri. În mod normal, pierderea respectiva este recuperata prin majorarea pretului primelor de asigurare, însa aici intervine si competitia acerba de pe piata asigurarilor, unde o seama de companii sacrifica profitul pentru câstigarea unei cote de piata, adica pentru atragerea mai multor clienti, de la care îsi pot recupera ulterior pierderea suferita prin vânzarea unor asigurari cu pret redus.
Aceasta practica este însa, una riscanta si poate duce la aparitia unor probleme de solvabilitate a societatilor de asigurari, avertizeaza reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Ceea ce s-a întâmplat deja, înca de la sfârsitul anului trecut, de când au început sa se scumpeasca asigurarile auto, atât cele obligatorii cât si cele tip Casco si când o firma de asigurari a intrat sub supraveghere pentru pierderile prea mari suferite.