Accizele si taxa auto colectate anul viitor vor fi calculate pe baza cursului de schimb al Bancii Centrale Euiropene calculat pentru 1 octombrie 2007, de 3,3441 lei/euro, si nu dupa cel al BNR, usor mai ridicat, de 3,3559 lei/euro. “Valoarea in lei a acizelor, a taxei speciale pentru autoturisme /autovehicule auto si a impozitului la titeiul din productia interna datorata bugetului de stat, stabilita potrivit prezentului titlu in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, potrivit modificarilor Codului Fiscal, aprobate de Guvern la inceputul lunii octombrie si aplicabile din 2008.

Astfel, Romania se aliniaza incepand de anul viitor directivei europene referitoare la modul de calcul al accizelor care presupune folosirea cursului valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie si publicat in Jurnalul Oficial al UE.

Citeste si:  Formula "europeana" pentru taxa auto

Codul Fiscal intrat in vigoare la inceputul acestui an stabileste ca valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale auto si a impozitului la titeiul sunt determinate prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb comunicat de BNR pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent.

Astfel, accizele si taxa auto urmau sa fie calculate anul viitor luand in considerare cursul de schimb de 3,3559 lei/euro anuntat, in 28 septembrie, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru 1 octombrie, cu 5,28% mai redus decat cel valabil pentru sumele incasate in acest an.

Pentru calcularea accizelor din acest an, Ministerul Economiei si Finantelor a utilizat o rata de schimb de 3,5334 lei/euro, stabilita de banca centrala la 28 septembrie 2006.

Accizele colectate la buget au insumat, in perioada ianuarie – iunie, 5,48 miliarde de lei, iar la finele lunii septembrie incasarile au urcat la 7,88 miliarde de lei. Sumele prognozate sa fie incasate din accize in acest an se ridica la 12,4 miliarde de lei.

Citeste si:  Noi impozite la autovehiculele de transport marfa

Totodata, Guvernul a bugetat pentru acest an venituri de 766,8 milioane lei din taxa auto, sumele incasate in primul semestru reprezentand 39% din nivelul total prognozat.

Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cand au fost eliminate accizele platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna. Comisia Europeana a solicitat autoritatilor romane sa modifice sistemul de aplicare a taxei auto, iar cele doua parti nu au ajuns, inca, la un acord in acest sens.