Cifra de afaceri a companiei farmaceutice Antibiotice Iasi este estimata sa creasca cu 21,41 la suta în 2006, 22 la suta în 2007 si 16 la suta în anii 2008-2009, luand în considerare perspectivele viitoare de dezvoltare ale companiei si ale sectorului farmaceutic, se arata intr-un raport al societatii de brokeraj IEBA Trust, citat de www.SMARTbank.ro.

In urma aplicarii metodei actualizarii fluxurilor de numerar disponibil, societatea de brokeraj a estimat un pret tinta de 1,4787 RON/actiune si a acordat recomandarea “Hold” (“pastreaza”) pentru actiunile companiei Antibiotice Iasi.

Antibiotice Iasi este singurul producator de medicamente detinut de stat si care este listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Statul roman detine prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) mai mult de 53 la suta din capitalul social al companiei, anuntandu-si intentia de a-si vinde participatia.

Astfel, procesul de privatizare al companiei s-ar putea încheia în acest an sau cel mai târziu în 2007. Portofoliul de produse cuprinde 130 de marci înregistrate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si 20 de marci recunoscute international, înregistrate în peste 45 de state ale lumii.

Compania a investit în obtinerea de certificate de atestare a calitatii produselor sale pentru ca acestea sa fie promovate pe pietele externe. Antibiotice este liderul pietei medicamentelor anti-infectioase de uz sistemic din România. În 2005, vânzarile de medicamente din aceasta grupa terapeutica au reprezentat 17,5 la suta din vânzarile totale de medicamente.

În anii anteriori, compania a fost afectata de blocajul financiar din sistemul sanitar românesc, mai ales ca este furnizorul principal de medicamente al spitalelor. Perioada de încasare a creantelor a fost mai mare de 180 de zile în anii 2001-2005, determinând compania sa nu-si plateasca datoriile catre bugetul de stat. În anul 2003, statul a acordat companiei posibilitatea de a-si plati datoriile acumulate catre buget în mai multe transe, astfel încât în 2004 datoriile fiscale ale companiei scadente în cel mult un an au scazut cu 70 la suta.

În 2005, compania s-a clasat pe locul noua în topul vânzarilor de medicamente pe piata româneasca, detinand o cota de piata de 3,2 la suta si înregistrand o cifra de afaceri de peste 163 milioane RON, respectiv aproximativ 4,51 milioane euro, în crestere cu 20,19 la suta. De asemenea, profitul companiei a urmat un trend crescator, în 2005 majorându-se cu 58,38 la suta.

Anul trecut, valoarea vânzarilor de medicamente în România a fost de 4,59 miliarde RON, în crestere cu 18,1 la suta comparativ cu 2004. Segmentul de retail a reprezentat 75,6 la suta din vânzari, în crestere cu 25,3 la suta, iar restul de 24,4 procente au reprezentat vânzarile de medicamente prin intermediul spitalelor, în crestere cu 0,2 procente.

Potrivit raportului Cegedim Romania Pharma&Hospital, liderul pietei autohtone este compania GlaxoSmithKline (GSK), cu o cota de piata de 9,1 la suta, urmata de Hoffman La Roche cu 6,7 la suta din vânzari si Novartis, care detine 6,4 la suta din piata.

Între primele zece companii se regasesc si producatori români – Zentiva Bucuresti (fosta Sicomed) ocupa pozitia a sasea, cu o cota de piata de 4,7 la suta, Terapia Cluj Napoca ocupa pozitia a opta detinând 3,4 la suta din vânzarile totale, iar Antibiotice Iasi ocupa pozitia a noua cu 3,2 la suta din piata.

Sursa: Rompres & SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©