Activitatea premierului Calin Popescu Tariceanu este tema unui articol publicat de “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) in paginile de politica externa.

Chiar din titlul articolului publicat in ziarul german, autorul spune ca premierul Tariceanu ar fi “predispus la compromisuri”.

Ziaristul porneste de la premisa ca depunerea juramantului de catre cei cinci noi ministri in fata presedintelui tarii, Traian Basescu, nu a fost de natura sa sporeasca buna dispozitie a premierului Calin Popescu Tariceanu. Jurnalistii germani enumera si acele motive care mentin o relatie tensionata intre presedinte si premier: presedintele Basescu a amenintat Cabinetul ca ragazul acordat acestuia pentru a-si demonstra competentele ar fi expirat, ca membrii lui nu ar mai putea spera in bunavointa sa. Cu alte cuvinte, premierul si guvernul ar fi facut prea putin pentru traducerea in fapte a promisiunilor electorale si pentru aplicarea reformelor preconziate.

Desi recenta remaniere guvernamentala a reprezentat pentru Tariceanu o sansa de a-si salva mandatul, ziaristi germani remarca eventualitatea unui nou atac al presedintelui, cel tarziu in noiembrie, cand raportul comisiei europene privind Romania ar dezvalui ca intre retorica reformelor si intre acoperirea lor de catre realitate clivajul persista. Autorii articolului sustin ca “cu cat sporeste probabilitatea ca data aderarii Romaniei, prevazuta in 2007, sa fie amanata cu un an, cu atat devine mai putin probabila mentinerea indelungata a lui Tariceanu la conducerea guvernului”.

Un virtual inlocuitor al lui Tariceanu pare a fi fost deja aflat in persoana lui Theodor Stolojan , fost lider PNL, pe care presedintele Basescu si l-a luat drept consilier, scrie “FAZ”.

Autor: Ana Jitarita