Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, cere un time-out pentru elaborarea strategiei fiscale. In schimb, se gindeste sa introduca o mai veche initiativa: taxa pe scaune.

Seful Ministerului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ieri ca are nevoie de timp pentru a putea elabora o strategie fiscala a Romaniei, care sa fie aplicabila si pentru calitatea de stat membru al Uniunii Europene. „Vom elabora o strategie fiscala pe 3-5 ani, care sa reflecte calitatea de tara membra a UE“, a spus Vladescu.

Evaziunea in prim-plan

In zilele urmatoare, vor fi publicate directiile Ministerului Finantelor privind modificarile Codului fiscal si de procedura fiscala.

Modificarile pentru anul viitor vor contine si masuri pentru trecerea, din 2007, la plafonul de scutire de TVA stabilit cu UE, precum si majorari de accize. In prezent, firmele cu o cifra de afaceri anuala mai mica de 55.000 de euro au posibilitatea sa opteze pentru scutirea de la plata TVA. Din 2007, plafonul de scutire va fi de 35.000 de euro.

Citeste si:  61% dintre romani muncesc atipic

Insa, pina la elaborarea unei strategii, Vladescu se gindeste cum sa puna in practica o initiativa mai veche a predecesorului sau, Traian Remes: taxa pe numarul de scaune din localuri. „Daca aveti o idee mai buna cum sa impozitam activitatea restaurantelor care nu platesc nici o taxa, sintem deschisi sa primim idei“, a zis Vladescu.

Inca un val de scumpiri

Impozitele pentru locuintele cu suprafete mai mari de 100 de metri patrati vor creste cu 10% pentru fiecare suta de metri patrati. Cistigurile obtinute din transferul proprietatilor imobiliare dobindite prin mostenire si schimb ar putea fi impozitate din 2006. Pentru acest an, cota de impozit platita de populatie pentru cistigurile aferente vinzarilor de imobile este de 10%, urmind sa creasca la 16% de anul viitor. Vehiculele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 de centimetri cubi vor fi impozitate cu minim 150 de lei noi pe an, fata de 50 de lei in prezent. De la 1 iulie 2006, accizele vor creste si ele, desi nu atit de brutal cum au urcat in acest an.

Citeste si:  Forta de munca autohtona nu e de "nasul" investitorilor straini

Finantele intentioneaza sa elimine, din 2006, unele facilitati fiscale, precum regimul special pentru activitatea de transport maritim international si facilitatile pentru cooperatia agricola, pentru a extinde baza impozabila a impozitului pe profit. Facilitatea privind scutirea de impozit pe venit pentru persoanele care lucreaza in domeniul productiei de programe informatice ar putea fi eliminata anul viitor.

Autor: Florin Cepraga