Ministrul Justitiei, Monica Macovei, va prezenta azi Guvernului proiectele de modificare „minimala“ a Codului penal si a Codului de procedura penala, astfel incat sa se elimine din sfera penala infractiunile care privesc libertatea de exprimare: insulta, calomnia, ultrajul, comunicarea de informatii false si defaimarea tarii si a natiunii. Persoanele care se vor considera lezate vor putea asadar actiona in instanta jurnalistii doar in procese civile, fara insa sa mai fie obligate la plata unei taxe de timbru, asa cum era prevazut pana azi.

Dupa intalnirea pe care a avut-o ieri cu reprezentantii Clubului Roman de Presa, ministrul Macovei a declarat ieri pentru BBC: „Am solicitat aceasta intalnire pentru a discuta propunerile pe care vreau sa le fac in legatura cu modificarea Codului penal, respectiv cu propunerea de abrogare a infractiunilor de insulta, calomnie si nu numai. Mai sunt si alte infractiuni cu incidenta in presa, cum ar fi defaimarea tarii si a natiunii, transmiterea de stiri si informatii false. In paralel cu asta, insa, as vrea sa va spun ca mai adoptam o masura legislativa, in sensul scutirii de taxele judiciare de timbru a actiunilor civile in care se cer daune morale pentru defaimarea onoarei, a imaginii, a demnitatii. Adica ceea ce vrem sa facem in mod unitar, modificarea legislatiei penale si civile, este sa mutam raspunderea pentru defaimarea imaginii si a demnitatii din domeniul raspunderii penale in cea a raspunderii civile. Si atunci scoatem taxele judiciare de timbru, pentru a lasa acces liber in justitie pentru toata lumea in astfel de cazuri“. Vestea intentiei lui Macovei de a elimina raspunderea penala pentru delictele de presa a fost bine primita, insa o serie de jurnalisti de investigatii contactati de „Averea“, critica vehement intentia ministrului de a elimina obligativitatea platii taxelor de timbru din civil. Acestia sunt de parere ca astfel se va deschide calea abuzului de drept prin hartuirea jurnalistilor prin tribunale in scopul imbogatirii de pe urma solicitarii de acordare a unor daune morale imense, imposibil de suportat, de natura sa duca la autocenzura.

Citeste si:  TVA si cota unica raman pe loc

O astfel de masura a mai existat pentru o scurta perioada in legislatia interna, atunci cand ex-ministrul Justitiei, Valeriu Stoica a eliminat taxele de timbru in civil, pentru a se putea judeca cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, in doua procese civile, fara a plati taxele de timbru pentru miliardele de lei cerute drept despagubiri. Prezentam in continuare opiniile pe care unii ziaristi de investigatie – care evident sunt cei mai expusi in fata noilor modificari – le au fata de intentiile lui Macovei.

Dan Tapalaga – „Romania libera“: „Ar trebui sa salutam intreaga breasla faptul ca insulta si calomnia nu mai atarna ca un topor deasupra capului ziaristului, care avea tot timpul tendinta sa se autocenzureze gandindu-se la cazier. Faptul ca cele doua infractiuni trec in civil este salutar, dar cred ca si aici trebuie gandite masuri care sa protejeze ziaristul de previzibilele excese ale unora care vor fi tentati sa ceara daune de zeci sau sute de milioane, pentru a se imbogati, fara sa fie inhibat sa o faca, in sensul ca neplatind o taxa de timbru vor putea emite pretentii aberante. Simplul fapt ca ziaristul va sta sub spectrul amenintarii de a plati sume foarte mari, l-ar putea cenzura“.

Citeste si:  Cadrul legislativ pune piedici importante restructurarii agriculturii

Cristian Levant – jurnalist investigatii: „Monica Macovei a promis cand reprezenta societatea civila mult mai multe pentru jurnalisti, avand mai multe proiecte pentru dezincriminarea infractiunilor de insulta si calomnie. Este surprinzator acum ca actualul ministru revine la proiectul mai vechi al fostului ministru liberal Stoica, care a eliminat pentru o perioada de timp taxa de timbru din civil pentru a se rafui in Justitie cu Vadim Tudor. Dezavantajul eliminarii taxei de timbru in civil este ca ziaristul ajunge mult mai expus, putandu-i-se cere daune morale imense, pe care acesta nu le poate suporta, fapt ce va duce la o cenzura intriseca“.

Ovidiu Zara – „Curentul“: Eu as fi unul dintre beneficiarii eliminarii insultei si calomniei, respectiv a infractiunii de ultraj, deoarece la ora actuala am mai multe procese de presa. Eliminarea taxei de timbru din civil va permite oricarui nebun care se simte lezat sa tarasca prin tribunale jurnalisti. Accesul la justitie nu poate fi transformat intr-o sursa de venituri. Dezincriminarea infractiunilor de presa unde in cadrul actiunii penale, latura civila este scutita de taxa de timbru, dar unde actiunea penala se pune in miscare in urma unei plangeri prealabile, scoate in evidenta tocmai vointa legiuitorului de a nu se mai obtine venituri din jocurile de culise de pe urma ziaristilor, acestora trebuind ca mai intai sa li se retina comiterea unei infractiuni, pentru a se putea proceda la acordarea de daune partilor vatamate“.

Citeste si:  Vinzarile masinilor au crescut cu 53%

Dan Badea – „Gardianul“: „Este o mare aberatie sa se elimine taxa de timbru din civil. Asta ar permite oricui sa ceara daune nelimitate pe care ziaristii onesti nu si le pot permite. E bine ca se elimina infractiunile din Codul penal, dar trebuiesc introduse masuri in civil care sa previna abuzul de drept“.

Liviu Avram – „Gandul“: „Cea mai buna solutie pentru a se preveni abuzurile impotriva presei ar fi sa se instituie o taxa de timbru din care o cota parte sa revina ziaristului in cazul ca el va castiga procesul. Calomnia si insulta sa fie in civil, dar cel care reclama sa fie obligat sa plateasca o taxa de timbru si, daca reclamantul castiga, el primeste inapoi taxa de timbru, dar daca pierde el sa piarda taxa de timbru, din care o cota parte sa revina ziaristului pe care l-a actionat in judecata fara just temei. Astfel s-ar preveni pretentiile pecuniare exagerate care se cer ziaristilor, iar reversul medaliei va fi ca acest sistem i-ar face pe ziaristi mult mai profesionisti, fiind interesati sa scrie astfel incat sa nu piarda procesele, ci chiar sa castige de pe urma lor“.