Statul roman, prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, supravegheaza cu atentie evolutia companiei Petrom, dupa ce austriecii de la OMV au devenit proprietarii companiei, în 2004.

“OMV este unul dintre cumparatorii care nu au creat probleme AVAS în procesul monitorizarii postprivatizare. Din punctul de vedere al impactului Petrom în economia romaneasca, monitorizarea postprivatizare a contractului pentru Petrom este una speciala, pe care o urmaresc personal, toate clauzele scadente fiind respectate”, a declarat într-un comunicat Constantin Botez, vicepresedintele AVAS pe probleme de postprivatizare.

OMV va prezenta AVAS, pana la 30 septembrie, documentele prin care atesta îndeplinirea obligatiilor investitionale la Petrom, restul obligatiilor asumate prin contractul de privatizare fiind îndeplinite, se mai arata în documentul citat.
Anuntul Autoritatii vine la scurta vreme dupa ce Varujan Vosganian, ministrul Finantelor si Economiei, s-a aratat neîncrezator vis-a-vis de corectitudinea privatizarii Petrom. Vosganian a recomandat AVAS sa verifice atent modul în care compania îsi respecta obligatiile postprivatizare si sa opreasca contractul în cazul în care exista motive întemeiate. “Si eu manifest neîncredere fata de corectitudinea acestei privatizari. Eu recomand AVAS sa verifice, cu mare atentie, toate scadentele, daca Petrom îsi îndeplineste obligatiile si daca are cea mai mica sansa de a opri contractul, sa-l opreasca”, afirma ministrul Economiei si Finantelor.

AVAS monitorizeaza la fel pentru toata lumea

În comunicatul de presa se mentioneaza ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului monitorizeaza clauzele contractului de privatizare încheiat pentru Petrom, urmand aceleasi proceduri stricte ca si în cazul celorlalte 4.782 de contracte aflate în prezent în monitorizarea postprivatizare a AVAS. “În cazul în care AVAS va constata încalcari ale contractului de privatizare va lua toate masurile care se impun, conform prevederilor contractului si legislatiei în vigoare, asa cum procedeaza în cazul tuturor contractelor aflate în monitorizare postprivatizare”, se arata în document.

AVAS informeaza ca firma austriaca si-a îndeplinit obligatiile scadente asumate. Printre acestea se numara o productie anuala minima de 4,2 milioane de tone de titei si 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale si o cota de piata combinata de 30% din piata romaneasca de combustibili (pentru 2005 si 2006 – n.r.).

OMV este actionarul majoritar al Petrom, care a cumparat 51% din actiuni de la statul roman în 2004, iar ceilalti actionari sunt AVAS cu 20,64%, Fondul Proprietatea cu 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie, cu 2,026% si altii cu 6,214%. OMV a platit 1,5 miliarde euro pentru pachetul actiuni de 51% cumparat de la statul roman. Petrom, care este si cea mai mare companie romaneasca, a înregistrat în primele sase luni ale anului un castig net de 266 de milioane de euro (887 milioane de lei), în scadere fata de 404 milioane de euro (1,4 miliarde de lei) raportate în primul semestru al anului trecut. Cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de euro (5,4 miliarde de lei), în scadere cu 9%, în euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Autor: Liviu Florea