Circa 73,3 la suta dintre companiile romanesti nu au aplicat pana în prezent la nici un fond de pre-aderare (PHARE, ISPA, SAPARD) si doar 25 la suta din firme se declara pregatite pentru a aplica la fondurile structurale, potrivit buletinului industrial trimestrial, realizat de Grupului de Economie Aplicata si citat de Rompres si www.SMARTfinancial.ro.

Totusi, se arata in buletinul GEA, rata de succes în cazul firmelor care au aplicat este foarte mare, de 87 la suta. Totusi, peste 40 la suta din firme se gasesc în diferite faze pregatitoare, ceea ce poate creste în curând capacitatea de absorbtie.

Analiza se bazeaza pe un chestionar de conjunctura economica aplicat unui esantion reprezentativ de firme din industria prelucratoare. Temele abordate au fost evolutia productiei, nivelul taxelor si pregatirea pentru aderare.

Indicele GEA de încredere industriala pentru trimestrul III 2006 s-a situat la 6,7 (pe o scala de la plus 100 la minus 100), foarte apropiat de cel din trimestrul II (7,7) si superior celui din trimestrul III 2005 (2,2) arata ca ne putem astepta în perioada iulie-septembrie 2006 la cresterea productiei industriale într-un ritm apropiat celui din trimestrul II al anului curent si superior perioadei similare a anului trecut.

Indicele de încredere industriala are o valoare pozitiva, deci sentimentul pietei este pozitiv, lucru datorat în special cresterii productiei (sold conjunctural plus 34,2 pentru trimestrul III), cresterii gradului de acoperire a productiei cu comenzi (4,5 luni în trimestrul III 2006 fata de 3,8 luni în trimestrul II) si scaderii usoare a stocurilor. Se pare ca procesul de restructurare fortata din industria
prelucratoare a început sa dea rezultate.

Totusi, acest proces de restructurare s-a bazat si continua sa se bazeze pe reducerea costurilor cu personalul, se arata în studiul GEA. Peste jumatate dintre firme declara ca volumul taxelor platite la stat a crescut atat fata de trimestrul precedent (sold conjunctural plus 51,7), cât si fata de perioada similara a anului trecut (sold conjunctural plus 52,5 ).

Aceste rezultate confirma cresterea veniturilor bugetare, pe seama extinderii fiscalitatii si dinamicii accentuate a consumului. Referitor la modificarile recent aprobate ale Codului Fiscal, doua treimi din repondenti considera ca acestea nu vor avea nici un impact asupra activitatii firmei pe care o conduc. Soldul conjunctural este însa negativ ( minus 8,5); practic, o firma din cinci considera ca modificarile la Codul Fiscal îi vor obstructiona activitatea.

Peste jumatate dintre firme declara ca volumul taxelor platite la stat a crescut atât fata de trimestrul precedent (sold conjunctural plus 51,7), cât si fata de perioada similara a anului trecut (sold conjunctural plus 52,5). Aceste rezultate confirma cresterea veniturilor bugetare, pe seama extinderii fiscalitatii si dinamicii accentuate a consumului.

Totusi, raspunsurile la intrebarile privind volumul taxelor platite nu se coreleaza semnificativ statistic nici cu evolutia volumului productiei, nici cu evolutia numarului de angajati. Buletinul a fost realizat de Grupul de Economie Aplicata pe baza unui chestionar trimestrial de Conjunctura Economica în perioada 10 – 24 iulie, pe un esantion reprezentativ de firme din industria prelucratoare.

Au raspuns 120 de firme. Ca si la chestionarele precedente, a fost pus accentul pe firmele mari (peste 250 de angajati), care reprezinta 57,5 la suta din totalul respondentilor, si pe firmele cu capital privat, care reprezinta 81,5 la suta din totalul respondentilor. Sectoarele de activitate cele mai bine reprezentate sunt si cele mai active din industria prelucratoare, astfel: masini si echipamente – 17,5 la
suta, masini si aparate electrice – 15,8 la suta.

Sursa: Rompres & SMART bank – www.SMARTbank.ro ©