– Cotatiile Societatilor de Investitii Financiare n-au rezistat jocului speculatorilor si al celor care actioneaza concertat pe aceasta piata si detin mai mult de 1 la suta din actiuni la SIF
-Indicele BET-FI al fondurilor de investitii tranzactionate in cadrul BVB a inregistrat una din cele mai mari scaderi din ultima perioada, cu o variatie de -5,49%
-Doar 4 emitenti au inregistrat variatii pozitive ale valorilor de referinta, fata de 37 care au scazut, iar 11 au stagnat
Valoarea tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in sedinta din 12 iunie 2006 a fost de 32,99 milioane lei (9,38 milioane EUR, 11,82 milioane USD). Indicii bursieri BET-C si BET s-au depreciat si ieri, in contextul unor scaderi generalizate ale burselor din Europa Centrala si de Est.
BET-C, care reflecta evolutia de ansamblu a preturilor tuturor societatilor listate la BVB cu exceptia SIF-urilor, a incheiat sedinta in scadere cu -1,93% fata de valoarea precedenta, in timp ce indicele BET al celor mai lichide 10 societati tranzactionate in cadrul BVB a scazut cu -2,21%. Doar 4 emitenti au inregistrat variatii pozitive ale valorilor de referinta, fata de 37 care au scazut, iar 11 au stagnat.
Indicele BET-FI al fondurilor de investitii tranzactionate in cadrul BVB a inregistrat una din cele mai mari scaderi din ultima perioada, cu o variatie de -5,49%. Cea mai mare depreciere a valorii de referinta a inregistrat-o SIF Oltenia (SIF5) cu -9,31%, urmat de SIF Moldova (SIF2) cu -5,88% si SIF Banat-Crisana (SIF1) cu -4,86%. O explicatie a acestor scaderi s-ar putea regasi in vanzarile detinatorilor care actioneaza in mod concertat si detin mai mult de 1%, si care, conform hotararilor adoptate in sedinta Plenului Camerei Deputatilor din data de 28 martie 2006, ar putea fi obligati sa-si reduca aceasta participare la maxim 1%.
O dovada in acest sens il constituie comunicatele de presa zilnice prin care detinatori de actiuni la SIF-uri – clasificati ca persoane initiate – anunta vanzari de pachete de actiuni la acesti emitenti. In acelasi timp este posibil ca si unii investitori institutionali – fonduri inchise de investitii – sa-si diminueze participatiile in cadrul SIF-urilor, cu intentia de a-si plasa disponibilitatile banesti in alte instrumente financiare.
Dintre ceilalti emitenti, Petrom Bucuresti (SNP) si BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au remarcat prin stabilitatea cursului actiunilor, incheind sedinta cu acelasi pret ca in sedinta precedenta. O nota in plus pentru SNP si datorita lichiditatii ridicate inregistrate pe parcursul sedintei, cu 15,11 milioane actiuni tranzactionate. Mentionam de asemeni scaderile inregistrate de Petrolexportimport Bucuresti (PEI) -8,57%, Oltchim Rm.Valcea (OLT) -7,61% si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) -7,43%, in conditiile in care si volumele tranzactionate au fost destul de mari.
Pe Piata Rasdaq, volumul total al tranzactiilor a fost de 15,77 milioane lei. Cele mai mari valori s-au inregistrat pe Condmag Brasov (COMI) cu 14,55 milioane lei (volumul total tranzactionat a fost de 19,14 milioane actiuni, ceea ce depaseste 11% din capitalul social al emitentului), Comat Caras Severin Resita (OMSE) cu 552,3 mii lei, IAR Brasov (IARV) cu 78,9 mii lei si Albalact Alba Iulia (ALBZ) cu 55,3 mii lei.
De asemenea a fost raportata tranzactia aferenta inchiderii ofertei publice de cumparare pe emitentul Foraj Sonde Tg.Mures (FOSP) prin care au fost achizitionate 4.107 actiuni la pretul de 20 lei, valoarea tranzactiei fiind de 82 mii lei.
Mihai Frunza, Active International