Daca sunteti manager la o companie cu venituri de cel putin cinci milioane de euro si, cel mai important, daca aveti planuri mari de dezvoltare, inclusiv prin preluarea altor companii mai mici, atunci puteti apela la serviciile fondului de investitii SGAM Eastern Europe lansat astazi de BRD. “Noi venim cu banii necesari dezvoltarii unei firme, intre 8 si 15 milioane, prin preluarea unui pachet de control, pentru a avea cuvantul decisiv in privinta planurilor de extindere, a indatorarii firmei, a managementului si a evenimentelor importante din firma. Nu suntem investitori pasivi care sa astepte doar profitul dupa 3-5 ani”, a precizat William R. Watson, Chief Investment Officer al Fondului.

“Conditia pe care trebuie sa o indeplineasca o companie pentru a deveni partenerul nostru e sa aiba venituri de cel putin cinci milioane de euro pe anul in curs, pentru a merita investitia, dar mai ales posibilitatea de dezvoltare, sa poata cumpara si alte companii. Teoretic se poate investi si intr-un start-up, insa practic e mai greu, trebuie sa ne convinga de viabilitatea afacerii”, a declarat, pentru Ghiseul Bancar, Leo Gherghina, partener in cadrul SGAM Central&Eastern European Fund.

“Investim in companii private, companii ce nu sunt listate la bursa. Investim in capitalul propriu, in actiuni. Nu imprumutam bani sub forma de credite si nu cautam sa ca
stigam din dobanzi. Ne asumam riscul afacerii, fara ipoteci sau alte protectii, si cautam sa obtinem profit prin castigul de capital”, a spus Watson.

Noul fond spera sa stranga pana la sfarsitul acestui an o suma totala de 150 de milioane de euro pe care sa-i investeasca in tarile din zona, inclusiv in Romania. Societe Generale e cel mai important investitor in acest fond, o parte de 20% revenind BERD, iar restul unor institutii europene si oameni bogati din strainatate.

“Pana in prezent am trecut in revista peste 100 de propuneri de investitii cu un capital de un miliard de euro in toata regiunea, ceea ce ne da o idee despre fluxul de investitii necesar”, a spus Watson. Fondul si-a deshis doua birouri, unul in Polonia si altul in Romania. “Vrem sa gasim companii bune care au potential de dezvoltare, cu actionari care vor sa pozitioneze compania lor in pozitia de lideri. Vrem sa fim parteneri cu echipe bune de management. Nu finantam o companie multinationala care are deja un plan clar de extindere, vrem sa gasim afaceristi romani care cauta sa se dezvolte atat in tara cat si in afara tarii. Noi fiind o banca activa in aceasta regiune, putem sa-i ajutam sa inteleaga piata din tarile vecine si sa gaseasca piata de care au nevoie”, a adaugat el.

Citeste si:  Emitenti BER mutati pe o noua platforma de tranzactionare

Piata financiara din Romania e slaba si va ramane slaba o perioada. O problema importanta este faptul ca fondurile de care dispun IMM-urile sunt reduse. Conform bilanturilor analizate de specialistii nostri, firmele romanesti au datorii foarte mari si fonduri proprii foarte mici, ceea ce e o problema pentru bancheri”, a precizat presedintele BRD, Patrick Gelin, prezent la conferinta de presa de lansare a noului fond.
“Pentru ca firmele romanesti sa fie competitive in Europa, a adaugat el, trebuie sa-si consolideze resursele. In Romania va avea loc o faza de consolidare a economiei. Bancile joaca un rol important, la fel si fondurile de investitii de acest gen.”

In ultimii ani, a precizat si Watson, firmele din centrul si estul Europei au trebuit sa duca o lupta cu o mana legata la spate: intr-un mediu concurential mai putin liber si fara acces la fonduri proprii. Insa odata cu implicarea institutiilor financiare, adevaratul potential al managerilor este eliberat iar firmele se pot dezvolta libere.

Comunicat de presa
BRD anunta un nou fond Société Générale Private Equity pentru Romania

BRD – Groupe Société Générale si Société Générale Asset Management Alternative Investments (SGAM AI), divizia de managment alternativ de capital a companiei mama, au anuntat astazi infiintarea unui nou fond de investitii destinat si companiilor romanesti. Fondul, cunoscut ca SGAM Eastern Europe, succede fondului SG Romania, care si-a incheiat activitatea.

Patrick Gelin, Preşedinte – Director General al BRD, anunta subscrierea fondului la 100 milioane € fata de tinta stabilita la 150 milioane €, considerandu-l o sursa binevenita de capital si sustinere pentru firmele mijlocii romanesti. “Infiintarea noului fond confirma angajamentul Grupului nostru de a sustine nevoile financiare ale companiilor romanesti. Suntem deja unul dintre liderii acestei piete. Acest fond suplimenteaza capitalul disponibil pentru sustinerea companiilor romanesti in crestere locala si internationala”, a afirmat Patrick Gelin.

Investitorii in Fond sunt Société Générale si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, institutii europene si persoane fizice. Partenerul care conduce fondul in Bucuresti, Leo Gherghina, a declarat: “Din experienta de 11 ani pe care o am pe piata romaneasca de capital, consider ca acest Fond ofera o resursa unica pentru companiile locale, si aceasta nu doar prin capitalul necesar cresterii afacerilor, ci si prin numele investitorului, un partener puternic, capabil sa ajute extinderea in Romania sau in regiune. Existenta unui partener potrivit, care sa ii ajute in dezvoltarea afacerilor dincolo de granitele romanesti va fi un factor important, pentru ca Romania se integreaza in Uniunea Europeana si companiile incep sa priveasca in afara granitelor, spre noi piete.”

Citeste si:  BT a lansat un nou produs de creditare pentru IMM-uri

William R. Watson, Chief Investment Officer, a afirmat ca Fondul se intereseaza in mod activ asupra investitiilor din Romania. Descriind activitatea Fondului, William R. Watson a spus: “Cautam companii in crestere, care se vor dezvolta puternic impreuna cu economia romaneasca in anii urmatori. Nu ne limitam la o anumita industrie in particular. Cautam companii care sunt jucatori importanti in sectorul lor si care planuiesc sa se extinda si sa creasca pe plan local sau regional. Ne dorim sa fim parteneri reali ai managementului si actionarilor in procesul de construire a valorii companiei pe termen mediu.”

Dl. Leo Gherghina a adaugat: “In principiu, cautam companii unde putem investi intre 5 si 15 milioane € in capitalul propriu. Investitia poate fi facuta pentru sustinerea unui plan de extindere sau a unei achizitii. Uneori cumparam actiuni de la un actionar existent. De exemplu, discutam cu un actionar care doreste sa realizeze un profit din afacerea existenta, dar vrea sa continue ca actionar si manager, deoarece compania sa continua sa creasca. Agream situatiile in care putem pune resursele noastre la dispozitia unui manager experimentat, in asa fel incat afacerea sa continue sa creasca.”

Dl. Watson a concluzionat: “Echipa noastra de profesionisti a fost implicata in peste 35 de companii in Europa Centrala, intre care 15 erau din Romania. Am vazut genul de investitii care functioneaza si stim cum sa ajutam companiile sa reuseasca. Cu un mediu economic ce se afla acum in cel mai favorabil moment din ultimii cativa ani – in special in Romania – credem ca este o perioada excelenta pentru investitii.”

Société Générale Group
Société Générale este unul din cele mai mari grupuri financiare din zona euro. Grupul are 93,000 de angajati in lume in 3 domenii – cheie:
 Retail Banking & Servicii Financiare: Société Générale deserveste aproximativ 19 milioane de persoane.
 Global Investment Management & Services: Société Générale este unul din cele mai mari grupuri bancare din zona euro in termeni de capital in custodie (1.317 miliarde €, septembrie 2005) si sub management (370 miliarde €, septembrie 2005).
 Corporate & Investment Banking: Société Générale Corporate & Investment Banking se afla printre liderii de piata din zona euro. Société Générale este inclus in 4 indexuri importante de investitii responsabile social.

Citeste si:  Jucatorii de la Bursa asteapta vesti de la Finante

BRD:
Societe Generale Asset Management este unul dintre liderii managementului de capital cu 313 miliarde € sub management la 30 septembrie 2005. Ca parte a Grupului Société Générale, SGAM este un jucator mondial cu un model de afaceri robust si echilibrat bazat pe:
 Structura multi-centru: 2,600 angajati, incluzand 600 manageri si analisti, se afla in inima pietelor din Europa Continentala si Marea Britanie si in centre majore (fiecare cu cate 600 angajati) in Statele Unite si Asia;
 O afacere ce acopera toate clasele de capital: capitaluri proprii, venit fix, echilibrat, si investitii alternative, unde SG AM este printre lideri cu 40 miliarde € in capital sub management;
 acces la toate tipurile de investitori: institutii, distribuitori, corporatii si persoane fizice, toti beneficiind de expertiza leading-edge si serviciile locale ale SG AM.

Multumita strategiei cross-selling (18% net inflows la 30 septembrie 2005) si a concentrarii pe calitate si constanta inovare, SGAM a dezvoltat solutii manageriale cu valoare adaugata construite dupa nevoile specifice clientilor, care au optimizat performanta si controlul riscului. Din 2000, SGAM a fost clasificat AM2+ de Fitch Ratings, cea mai inalta clasificare data unei companii de management al capitalului pentru intreaga structura. Pentru investitori, aceasta clasificare reprezinta garantia profesionalismului echipei SGAM si calitatea organizatiei internationale. Grupul SGAM ca intreg (SGAM AI si TCW) administreaza 3,6 miliarde € capitaluri proprii, incluzand mezzanine, la 30 septembrie 2005. www.sgam.com

SGAM Alternative Investments este parte integranta a SG Asset Management. SGAM Alternative Investments s-a dezvoltat cu succes combinand procesul activ de management de capital cu o cultura de piata de capital care imbina inovatia si managementul riscului. Cu 31,6 miliarde € sub management la 30 septembrie 2005, 258 angajati in lume si strategia financiar-bancara a Société Générale Group, SGAM Alternative Investments a devenit unul dintre liderii mondiali specializati in investitii alternative.

SGAM AI a lansat platforma de fonduri de investitii in 1999 si astazi ofera un numar cuprinzator de fonduri: New Technologies si Biotech venture capital, expansiune de capital, LBO si fund of funds, in Europa si in tarile in dezvoltare. La 30 septembrie 2005, SGAM Alternative Investments avea 1,2 miliarde € sub management in fonduri de capitaluri proprii. www.sgam-ai.com.