Compania Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a anuntat, ieri, ca a obtinut extinderea cu 110 milioane dolari a creditului sindicalizat acordat anterior de HVB Bank Romania, Bank Austria Creditanstalt AG si Banca Comerciala Romana. Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Rompetrol a aprobat, ieri, pe fondul opririi de la tranzactionare a titlurilor RRC, amendarea facilitatii sindicalizate de credit acordata companiei de cele trei banci pentru „extinderea obiectului facilitatii de finantare, pe langa titei, a achizitiilor de pacura si gaz condensat“, potrivit comunicatului remis, ieri, catre BVB. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) reintra astazi la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret din sedinta de luni fiind de 1.160 lei noi/titlu, cu o crestere usoara, de 1,75%. „Rompetrol a dovedit ca este o societate transparenta care tot timpul a beneficiat de increderea actionarilor si a investitorilor“, au declarat reprezentantii Rompetrol.
Brokerii considera ca pretul actual al actiunilor RRC de la BVB nu reflecta performantele economice ale companiei, fiind mult subevaluat. „RRC este o actiune-minune, care se regaseste in rapoartele de analiza ale majoritatii caselor de brokeraj, cu recomandarea de a cumpara. RRC castiga prin profitabilitate si managementul performant, iar pretul acestor actiuni ar fi cu mult mai mare decat arata piata acum“, considera Adrian Caramiha broker al SSIF Eastern Securities.
„Ceea ce o tine inca pe loc este incertitudinea fata de anchetele in derulare“, spune Caramiha. Pretul actiunilor RRC creste cand apar informatii despre rezultate si scade cand apar zvonuri ce o pun in lumina nefavorabila, dar stirile nefavorabile nu au legatura cu rezultatele actuale, ci cu momente anterioare listarii Rompetrol la Bursa, adauga el. Laurentiu Rosoiu, analist al SSIF Active International, ne-a declarat ca „in ceea ce priveste rata de utilizare a activelor fixe, RRC realizeaza o cifra de afaceri de aproximativ 2.500 lei noi la fiecare 1.000 lei noi din valoarea activelor fixe, de asemenea are o cifra de afaceri de peste 2.200 lei noi la fiecare 1.000 lei noi din valoarea activelor fixe, in timp ce rotatia activelor circulante se realizeaza in numai jumatate din perioada necesara SNP, chiar daca RRC este devansat la acest indicator de un alt emitent, OIL, cu o viteza de rotatie a activelor circulante mult mai buna, de doar 64“. Pe de alta parte, prin prisma indicatorilor de evaluare a pietei, RRC, desi are cel mai bun PER (doar 5,18), avantajul acestei valori este puternic contrabalansat de faptul ca realizeaza cel mai mic castig pe actiune: doar 0,019 lei noi, fata de 0,025 SNP si 0,021 la OIL, are cea mai mica valoare a activelor nete pe actiune, ceea ce reflecta inca o data gradul mare de indatorare al companiei, si cel mai ridicat raport pret/NAV, investitorii platind pentru o unitate a activelor nete mai mult decat dublul platit in cazul SNP. „Ratele de profit sunt net in favoarea Rompetrol, valorile respective constituindu-se intr-un argument suplimentar pentru dinamica activitatii de care da dovada RRC si, de ce nu, intr-o dovada a calitatii managementului“, considera brokerii de la SSIF Active International.
„De la sfarsitul lunii februarie 2005, cand a comunicat informatii pozitive despre rezultatele obtinute, ce a urmat numai cineva cu nervi suficient de tari ar fi rezistat din moment ce s-a ajuns la scaderi pana la un pret minim de 700 lei, toate aceste jocuri erodand nervii brokerilor si creand nesiguranta in randul investitorilor fata de actiunile companiei, care este permanent supusa tirului proceselor, ale declaratiilor oficialilor – de la procurorul general pana la presedintele tarii si iata ca pretul-record al petrolului din aceste zile, de 64 dolari/baril, ar fi trebuit sa ridice imediat cotatia actiunilor rafinariei Petromidia prin prisma valorii si a profiturilor care se obtin pe acest trend din piata petrolului“, explica brokerul SSIF Eastern Securities.
Autor: Cristina Ciobanu