Incepand din anul 2007 si pana in 2013, domeniile cultura si audiovizual din UE, inclusiv din Romania, ar putea sa beneficieze de aproape doua miliarde de euro din fonduri comunitare, potrivit propunerilor facute de catre Comisia Europeana.

Operatorii din acest sector trebuie sa pregateasca inca de pe acum proiecte viabile, iar autoritatile romane cauta gasirea unor solutii pentru ca operatorii romani sa fie bine pregatiti pentru a putea atrage aceste fonduri.

Problema a fost discutata, potrivit unui comunicat al Ministerului Integrarii Europene din Romania, in cadrul unei sedinte care a avut loc joi la sediul ministerului, la care au participat si reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor, ai Consiliului National al Audiovizualului si ai Ministerului Telecomunicatiilor.

Ministerul Culturii, prin intermediul unui centru aflat in subordinea sa, va oferi consultanta si instruire pentru ca operatorii din acest domeniu sa poata intocmi proiecte viabile, care sa fie selectate pentru a primi finantare comunitara. Acest centru are deja expertiza, prin sustinerea unor proiecte finantate in cadrul programului Cultura 2000.

Citeste si:  Rompetrol, din nou in top la bursa

Fondurile comunitare vor fi alocate prin programele: Media 2007, Cultura 2007, „Cetateni pentru Europa” si Anul European al Dialogului Intercultural 2008.

Conform propunerii Comisiei Europene, fondurile alocate prin programul MEDIA 2007 se vor ridica la peste un miliard de euro pentru 2007-2013. Acestea vor fi alocate pentru pre-productie (de exemplu instruire pentru schimburile in sectorul audiovizual si facilitarea accesului la finantare), dar si pentru post-productie (sprijin pentru distributia si promovarea operelor audiovizuale europene). MEDIA 2007 continua programul MEDIA 2000.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, Cultura 2007, care continua programul Cultura 2000, are un buget de 408 milioane de euro la nivel comunitar pentru perioada 2007-2013 si finanteaza trei domenii prioritare: mobilitate transnationala pentru cei care lucreaza intr-un sector cultural european; circulatia transnationala a operelor de arta si a produselor culturale si dialogul intercultural.

Programul „Cetateni pentru Europa” urmareste crearea unui sentiment al identitatii europene, care sa depaseasca limitele nationale. Bugetul programului este de 235 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, la nivelul UE.

Citeste si:  Petrom si BRD au ridicat piata bursiera

Programul Anul European al Dialogului Intercultural 2008 ar urma sa aiba un buget de 10 milioane de euro si va finanta proiecte in domeniul culturii, educatiei, tineretului, sportului si cetateniei europene.

Toate aceste programe au fost propuse de Comisia Europeana si urmeaza sa fie aprobate de Parlamentul European si de Consiliul UE in perioada urmatoare.

In cadrul sedintei MIE s-au discutat de asemenea si propunerile de modificare a Directivei Televiziunea fara Frontiere si modul in care acestea pot afecta operatorii romani din domeniul audiovizualului.

Reprezentantii CNA si ai Ministerului Culturii au asigurat ca operatorii vor fi informati constant despre evolutia propunerilor de modificare a actului comunitar care trebuie transpuse si in legislatia nationala.

Oficialii Ministerului Integrarii au mai precizat ca in formularea pozitiei Romaniei fata de aceasta directiva, se va tine cont si de sugestiile operatorilor romani.