Ministrul economiei, Codrut Seres, a aruncat, ieri, manusa catre presedintele Traian Basescu, provocandu-l sa dea in vileag grupurile de interese din jurul ministerului pe care il conduce. “Sunt sigur ca domnul presedinte Traian Basescu are informatii la indemana si cred ca poate sa le puna la dispozitia opiniei publice care sunt aceste grupuri de interese”, a declarat Seres. Aceasta afirmatie a fost facuta dupa remarca de acum doua zile a presedintelui cum ca in jurul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) exista grupuri de interese din cauza carora acum Romania are cel mai mare pret la gazele naturale importate din Rusia. “Am amintit ca, in vara anului trecut, vorbeam de grupuri de interese in jurul Ministerului Industriilor, pentru ca acum sa constatam ca avem cel mai ridicat pret la gaze”, a spus Basescu.
Somat sa nu mai prelungeasca suspansul
Seres a replicat ca daca seful statului are aceste informatii de mai multa vreme, sa nu mai prelungeasca suspansul si sa le divulge, in caz contrar putand fi acuzat de tainuire. “Dupa aproximativ un an de prelungire a suspansului, daca nu le precizezi, s-ar putea sa fii incadrat la zona de tainuire, ceea ce este extrem de grav”, a spus ministrul. Acesta a precizat ca insista ca presedintele sa divulge informatiile. “M-as bucura daca Traian Basescu si-ar continua aceasta idee, pentru ca altfel ar lasa sa planeze asupra MEC anumite banuieli. L-as ruga sa ne precizeze care sunt grupurile de interese pentru ca anumiti binevoitori vor arata in permanenta cu degetul catre Seres, catre Voiculescu (n.n., presedintele Partidului Conservator), din partidul caruia este Seres, si acesta ar fi grupul de interese care se invarte in jurul MEC”, a mentionat ministrul.
Posibila ancheta a DNA in cazul gazelor
In ceea ce priveste societatile care au incheiat contractele pentru gazele de import, Seres a spus ca are in vedere efectuarea unor verificari, incercand astfel sa sugereze ca acestea ar trebui sa vizeze firmele intermediare. “Toate societatile ne-au pus la dispozitie contractele. Trebuie sa ne uitam mai bine si la facturi, nu doar la contracte care nu spun decat cantitatile si preturile”, a precizat ministrul economiei.
In privinta Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, Seres afirma ca este greu de facut anchete, deoarece aceste doua societati de distributie au fost privatizate, aflandu-se pe mana Gas de France si Ruhrgaz.
Ministrul insista sa spuna ca Romania nu importa la preturi mai mari decat alte state. Modalitatea de stabilire a pretului la gazele de import depinde, in principal, de cotatiile internationale la pacura si motorina, dar si de reducerea care se acorda in functie de durata contractului si cantitatile achizitionate, a mai subliniat ministrul. In ceea ce priveste zvonurile privind demararea unei anchete de catre Departamentul National Anticoruptie referitoare la pretul de import al gazelor, Seres a negat aceasta informatie si a spus ca spera sa nu fie anuntat prin presa, daca va fi cazul unei citatii.
Continua minciunile in privinta pretului la gaze
Codrut Seres incearca sa scape de orice responsabilitate in scandalul gazelor, aruncand intreaga vina asupra societatilor intermediare. De altfel, un comunicat al MEC arata ca ministerul “nu are calitatea de titular de contract import gaze naturale. Societatile comerciale din Romania (Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz, Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti si consumatori eligibili) incheie contracte individuale cu furnizori agreati de Gazprom – Gazexport, respectiv Wintershall si Imex Oil Limited”. Potrivit documentului, in luna ianuarie, Romania va plati pentru gazele importate 270-276 dolari pe mia de metri cubi, la fel ca Germania. Insa, asa cum de altfel spune si comunicatul, Germania ajunge la 280 dolari dupa ce include si costul transportului, pretul fiind fara acesta de 260 dolari mia de metri cubi. “In Romania, facturile pe luna decembrie 2005 au fost de 252-255 dolari pentru 1.000 metri cubi, iar pentru luna ianuarie 2006, ne asteptam la facturi cuprinse intre 270-276 de dolari. Germania va plati pentru luna ianuarie 2006 un pret de 260 dolari pentru 1.000 metri cubi, pret care reprezinta o medie a importurilor din Norvegia, Marea Britanie, Rusia si Olanda”, afirma MEC. Ministrul mai spune ca pretul mediu la gazele de import s-a situat anul trecut in Romania la circa 218 dolari pentru 1.000 metri cubi de gaze, pentru un volum total de aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaze. Dar cifrele date nu scot la iveala decat un lucru grav: doar intr-un an, pretul a crescut cu 90 dolari mia de metri cubi.
In informarea de la MEC, se arata ca Seres a fost in Rusia pentru a participa la ceremonia de prelungire pana in 2030 a contractului dintre Wintershall si Gazprom-Gazexport. “Cu aceasta ocazie, presedintele Gazexport ne-a asigurat ca, in 2006, Romania nu va importa gaze la preturi mai mari de 280 dolari/1000 mc (n.n., adica cel mai mare pret din Europa). Anterior, ANRGN, Ruhrgas si Gas de France (noii actionari de la Distrigaz Sud si Distrigaz Nord) previzionasera pentru 2006 un pret de aproximativ 300 dolari/1000 mc”, precizeaza comunicatul. Reprezentantii MEC adauga ca majoritatea companiilor romanesti au incheiat contracte pe termen scurt cu intermediarii agreati de Gazprom, cu exceptia societatilor Distrigaz Nord, Distrigaz Sud si Romgaz, ale caror acorduri expira in 2011, respectiv 2012.
Autor: Claudia Botezatu