Toti angajatorii vor fi obligati, incepand cu 1 septembrie 2006, sa intocmeasca si sa completeze registrul general de evidenta a salariatilor, in forma electronica, hotararea fiind aprobata de Guvernul in sedinta de vineri.

Nu au obligatia infiintarii registrului misiunile diplomatice, oficiile consulare straine cu sediul in Romania, precum si reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine, pentru perioadele in care contractele individuale de munca incheiate cu cetatenii romani se inregistreaza la Inspectoratul teritorial de munca.

Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde:
– elementele de identificare ale tuturor salariatilor: nume, prenume, CNP.
– data angajarii
– functia/ocupatia conform specificatiei COR sau a altor acte normative
– tipul contractului individual de munca
– data si temeiul incetarii contractului individual de munca.

Angajatorul trebuie sa transmita, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii, registrul in forma electronica la inspectoratul de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul, dupa caz.

Citeste si:  Gripa aviara, confirmata in Romania

O alta reglementare vizeaza obligatia angajatorului de a intocmi un dosar personal pentru fiecare din angajati.

Dosarul cuprinde actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarilor in registru.

La solicitarea scrisa a salariatului, angajatorul este obligat sa ii elibereze copii, certificate pentru conformitate cu originalul, ale documentelor existente in dosarul personal.

Registrul electronic si dosarele personale ale fiecarui salariat se vor pastra in conditii care sa asigure securitatea datelor si mentinerea lor pe termen lung.

Nerespectarea prevederile legale de catre angajatori, persoane fizice sau juridice, se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 2.000 RON si 5.000 RON. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Inspectia Muncii trebuie sa adopte solutia tehnica privind registrul in forma electronica si aplicatia informatica pentru completarea si transmiterea registrului catre angajatori. Aplicatia informatica este distribuita gratuit angajatorilor care au obligatia infiintarii registrului.

Citeste si:  Cota unica a incurajat patronii sa plateasca impozitul pe profit