Ratele dobânzilor practicate de banci pentru sectorul nebancar si-au prelungit tendintele divergente in luna martie, adica dobanzile la creditele pentru populatie sunt in scadere, in timp ce la imprumuturile pentru firme dobanzile au crescut usor fata de luna februarie, se arata in ultimul buletin lunar publicat de Banca Nationala a Romaniei. Din analiza reiese si faptul ca dobanzile la creditele noi acordate de banci sunt cu 2,5 puncte procentuale mai mari decat dobanzile la creditele vechi aflate in derulare.

Astfel, rata medie a dobânzii aferente creditelor noi in lei acordate populatiei s-a diminuat cu 0,7 puncte procentuale fata de februarie, ajungând la 12,4 la suta; în schimb, pe segmentul finantarilor bancare acordate societatilor nefinanciare, aceasta a consemnat o usoara majorare, atingând 12,0 la suta.

In privinta creditelor in sold, adica cei care au in derulare un credit mai vechi, dobanzile sunt mai mari: 14,9% dobanda medie in cazul creditelor acordate populatiei, asadar cu 2,5 puncte mai mult decat dobanda la creditele noi si 12,47% in cazul creditelor pentru companii, fata de 12% la creditele noi.

La creditele in euro vedem o tendinta asemanatoare. Dobanzile la imprumuturile pentru populatie au scazut usor, de la 8,48% in februarie la 8,37% in martie, in timp ce dobanzile la imprumuturile in euro acordate de banci firmelor a crescut de la 6,81% in februarie la 7,16% in martie.

Dobanda la creditele in euro in sold acordate populatiei a coborat de la 9,34% in februarie la 9,27% in martie, iar dobanzile la imprumuturile acordate firmelor a crescut usor de la 7,27% la 7,29%.

Si ratele dobânzilor aferente depozitelor noi la termen si-au mentinut traiectoriile de sens opus din ultimele trei luni, precizeaza BNR. Astfel, randamentul mediu oferit pentru plasamentele bancare efectuate de populatie (6,9 la suta) a coborât nesemnificativ fata de februarie, în timp ce rata medie a dobânzii aferente depozitelor societatilor nefinanciare a sporit cu 0,2 puncte procentuale, pâna la 7,1 la suta.

Autor: Vasile Coman