Romanii au aflat in sfarsit despre banii europeni care le stau la dispozitie si sunt hotarati sa nu ii lase sa treaca nefolositi. In ultimele luni ale 2006, solicitarile pe programul Sapard, de la câteva mii de euro pâna la patru milioane de euro, au depasit plafonul maxim de 1,4 miliarde de euro.

“Programul Sapard îsi arata deja rezultatele benefice pentru mediul rural românesc, desi linia finala o vom trage abia în 2008, dupa efectuarea ultimei plati. Contrar tuturor asteptarilor, ultimele luni ne-au demonstrat ca românii si-au format apetitul pentru accesarea fondurilor europene.

Acest lucru ne face optimisti pentru absorbtia fondurilor din perioada de post-aderare, perioada în care cred ca proiectele vor deveni mult mai pragmatice si mai orientate spre piata”, a declarat pentru Rompres directorul general al Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Dan Gherghelas, citat de www.SMARTfinancial.ro.

Pâna la 31 iulie 2006, când au fost închise masurile private destinate dezvoltarii unor afaceri si diversificarii activitatilor din mediul rural, au fost depuse 5.301 proiecte, în valoare totala de 1,66 miliarde de euro, dintre care 3.883 de proiecte, valorând 1,18 miliarde de euro, au fost declarate eligibile.

Potrivit datelor APDRP, proiectele cu valoarea cea mai mare au fost depuse la Sapard pe masura 1.1, “Îmbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole”, a caror plafoane erau cuprinse între 30.000 si 4 milioane euro.

Din cele 740 de proiecte depuse, cu o valoare totala eligibila de 1,165 miliarde euro, au fost contractate pâna în prezent aproximativ 26 de proiecte cu o valoare maxima de patru milioane de euro. Un astfel de proiect reprezinta investitia pentru înfiintarea unui abator de bovine în comuna Sieu-Magherus din judetul Bistrita-Nasaud, beneficiarul fiind SC Agro-Invest Prod SRL.

Citeste si:  Beneficiarii fondurilor europene de dezvoltare rurala vor putea primii banii mai repede

Pe de alta parte, au existat si sase solicitari pe valoarea minima de 5.000 de euro, pe masura masura 3.4, “Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”, a caror plafoane de finantare sunt situate între 5.000 euro si 200.000 euro, respectiv 500.000 pentru acvacultura.

Cu 5.000 de euro de la Sapard, Asociatia Familiala Popa Daniel & Liliana a înfiintat o ferma apicola în satul Poieni, comuna Beriu din judetul Hunedoara.
Investitiile realizate pâna acum cu fonduri nerambursabile Sapard pot fi cuantificate prin înfiintarea a 20.000 de noi locuri de munca pentru populatia din mediul rural, din care aproape jumatate au fost ocupate de femei.

De asemenea, dezvoltarea sociala a satelor a fost asigurata si prin investitiile Sapard facute pentru modernizarea infrastructurii rurale, programul finantând în acest moment 604 proiecte, în valoare de peste 550 de milioane de euro. Aceste proiecte au ca scop modernizarea de drumuri comunale, alimentari cu apa potabila si retele de canalizare.

Potrivit datelor APDRP, prin programul Sapard au fost achizitionate pâna la începutul acestui an 2.467 tractoare, combine si alte echipamente agricole care deservesc circa 181.140 hectare, dar si 53 de instalatii de irigat pentru o suprafata de 3.412 hectare si 34 de instalatii pentru procesarea complexa a furajelor la animale.

Investitiile Sapard s-au concretizat si prin construirea a 295 de grajduri si sere pe aproape 915 ha, fiind achizitionate si 1.745 de capete de animale cu valoare genetica ridicata din care 1.250 de oi si capre, 325 de vaci de lapte si 170 de porci. Nu în ultimul rând, programul Sapard a contribuit la înfiintarea a 23 de plantatii agricole – 10 pomicole si 13 viticole – pe o suprafata de 626 ha.

Citeste si:  Află cum poți obține credite nebancare chiar dacă ești restanțier

APDRP primeste lunar 5.000 de solicitari de informatii privind accesarea Programului Sapard, dintre acestea aproximativ 70% doresc informatii despre ce investitii se pot face prin Sapard, circa 25% solicita informatii concrete tehnice despre întocmirea proiectului Sapard si doar 4% au fost solicitari de informatii care privesc diferite investitii care nu se pot realiza prin Sapard (înfiintare de spitale, cabinete stomatologice, cofetarii, scoli în mediul rural).

Potrivit datelor APDRP, mai putin de 1% sunt solicitari “trasnite” care nu au nicio legatura cu Sapard sau cu domeniile pe care le finanteaza programul UE. Printre acestea se numara solicitarea unei persoane în judetul Buzau privind aprobarea unei cereri de finantare pentru construirea unui centru de masaj oriental.

Conform proiectului, beneficiarii acestui centru pot primi un masaj complet în stil oriental, în timp ce asculta o muzica relaxanta specifica acestui gen de activitate. Oficialii Sapard au precizat ca în proiect nu se specifica daca vor beneficia de acest centru de masaj si locuitorii din mediul rural.

La fel de bizara a fost solicitarea repetata a unei persoane din judetul Mehedinti, care dorea fonduri europene pentru deschiderea unui salon de relaxare. De asemenea, mai multe persoane au solicitat fonduri Sapard pentru cresterea lipitorilor, a viperelor dar mai ales a viermilor – si nu a celor de matase.

“Ferma de viermi poate produce o cantitate suficienta de viermi pentru toti cei care doresc sa pescuiasca în Dunare”, a precizat solicitantul acestei cereri de finantare din orasul Tulcea.

Potrivit APDRP, cea mai interesanta cerere a fost unui persoane din Focsani care solicita în mod expres achizitionarea de catre APDRP a doua masini, un Mercedes si un Porche Boxer, care sa fie livrate la poarta casei personale. Cu toate ca Agentia i-a comunicat ca Programul Sapard nu poate finanta astfel de achizitii, persoana respectiva a trimis 3 astfel de solicitari.

Citeste si:  Bancile aduna bani pentru IMM

În schimb, agentia a aprobat finantarea unui proiect, în valoare de aproape 250.000 de euro, pentru înfiintarea unei ferme de struti africani în satul Arcalia, comuna Sieu Magherus, judetul Bistrita-Nasaud si a unei plantatii de capsuni în tunel protejat în suprafata de 3.000 mp, cu o valoare de 30.832 euro.

APDRP a declarat neeligibile 128 de proiecte depuse pe cele trei masuri private, din care pe masura 1.1 – 33 proiecte, 29 proiecte pe 3.1 si cele mai multe, 66 de proiecte, pe masura 3.4.

Pentru solutionarea avalanselor de proiecte depuse la APDRP, numarul angajatilor a crescut de la 151 în anul 2002, la lansarea Programului, la 186 angajati, la sfârsitul anului 2003, în decembrie 2004 existând un personal de 316 oameni. Sfârsitul anului 2005 a gasit institutia cu 476 de angajati, ajungându-se ca în iulie 2006 Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit sa dispuna de 1.262 de oameni. Dintre acestia 207 sunt la sediul central, iar restul de 1.055 la nivel regional si judetean.

Sursa: Rompres & SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©