Uraganele Katrina si Rita au avut efecte dezastruoase asupra companiilor de asigurari. Pretul petrolului a doborat record dupa record, majorand si preturile carburantilor. Toate acestea au afectat direct mediul de afaceri american, inregistrandu-se o scadere a consumului populatiei, scadere mai drastica decat in perioada de dupa atacurile teroriste din 11 septembrie. Totusi, nu este cazul unei crize mondiale, deoarece rezervele mondiale de petrol vor ajunge decenii intregi de acum inainte. Cel putin, asa afirma Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din lume. Dar nu numai sauditii spun acest fapt, ci si presedintele Rusiei, care considera ca depozitele de petrol ale Rusiei au fost subestimate. Munich Re, cea mai mare companie de reasigurari din lume, a realizat o noua estimare a pagubelor produse de uraganele Katrina si Rita, informeaza Bloomberg. Noile evaluari situeaza pierderile acestui grup la nivelul de 1.33 miliarde euro, dar compania a afirmat ca va termina acest an pe profit, in ciuda acestor plati consistente. Alte firme de asigurari, ca Swiss Reinsurance Co., numarul doi din lume, si Hannover Re, numarul patru, au fost si ele nevoite sa-si revizuiasca prognozele financiare pentru acest an. Suma totala pe care vor trebui sa o plateasca companiile de asigurari se ridica la 30 de miliarde de dolari, considera Munich Re, desi nu este exclus ca cifrele sa fie mai mari, in jurul pragului de 60 de miliarde de dolari. Daca pierderile se vor situa in jurul valorii de 30 de miliarde, atunci Munich Re va avea de platit 1,1 miliarde de euro. Daca se adevereste estimarea de 60 de miliarde de dolari, atunci nota de plata creste cu peste 200 de milioane de euro.

Citeste si:  BNR pregateste o noua surpriza societatilor de leasing

Cele mai vehiculate evaluari ale pagubelor produse de cele doua dezastre companiilor de asigurari sunt de 60 de miliarde de dolari in dreptul Katrinei si de 4-7 miliarde in dreptul Ritei.

Pagubele rezultate in urma acestor dezastre au avut efecte negative si asupra mediului de afaceri american. Ca si dupa evenimentele din 11 septembrie, si acum se inregistreaza o scadere drastica a nivelului de consum in randul populatiei americane, cel mai slab nivel din ultimii doi ani, conform unor statistici preluate de International Herald Tribune. Dar increderea consumatorilor a suferit acum o cadere mai mare decat in urma atacurilor teroriste.

Uraganele Katrina si Rita au dus pretul petrolului catre noi recorduri, panicand populatia si guvernul statului american. Mai multe tari au cerut Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa mareasca productia de petrol pentru a limita majorarile repetate ale pretului petrolului si pentru a linisti mediile de afaceri.

Nu pare a fi vorba de o criza. Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din lume, si Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera, au anuntat ca depozitele mondiale de petrol vor ajunge pentru decenii intregi, astfel incat trebuie risipite temerile privind cresteri record ale pretului petrolului. Arabia Saudita isi va dubla curand rezerva sa de baza, adaugand inca 200 de miliarde de barili la rezerva actuala de 264 de miliarde, a declarat Ali al-Naimi, ministrul saudit al petrolului, iar presedintele Exxon Mobil, Rex Tillerson, a vorbit despre 3.000 de miliarde de barili de petrol care trebuie recuperati. La randul sau, presedintele rus Vladimir Putin a sustinut si el ideea ca rezervele de petrol si gaze naturale sunt suficiente, el facand referire la rezervele Rusiei. Putin a declarat ca aceste rezerve au fost subestimate si ca ele vor ajunge si pentru generatiile urmatoare, transmite agentia Ria Novosti.

Citeste si:  Rasdaq - capitalizare de peste 2 milioane euro in 2005

Autor: Bogdan Asaftei