Dupa o lunga perioada in care UE era echivalata cu laptele si mierea, romanii au inceput sa fie ingrijorati de efectele integrarii. Ei cred ca pe termen scurt vom vedea mai mult din dezavantajele aderarii decit din beneficiile ei.

Potrivit concluziilor unei cercetari intitulate „Valori romanesti, valori europene“, realizate de IRSOP, la solicitarea Delegatiei Comisiei Europene, mai mult de jumatate dintre locuitori cred ca, pe termen scurt, Uniunea va aduce Romaniei mai multe probleme decit beneficii. Printre aspectele rele ale integrarii, romanii enumera cresterea preturilor si a somajului, scaderea nivelului de trai, pierderea identitatii nationale si a demnitatii. Aproape 70% dintre respondenti sint ingrijorati de impozite mari, de pretul pentru energie, de faptul ca nu vor mai avea bani sa isi cumpere produsele de baza: alimente si medicamente. Mai mult, 10% dintre cei chestionati sint de parere ca UE va distruge agricultura Romaniei, pentru ca taranii nu vor mai avea voie sa creasca animale, sa faca tuica, sa sacrifice animale sau sa vinda in piete. In scenariul euroscepticilor, Romania va deveni o piata de desfacere pentru produsele straine, iar europenii vor conduce tara si vor acapara slujbele cel mai bine platite. Un procent dintre romani se mai tem de aderare din cauza drogurilor, a coruptiei si a acordarii unor drepturi „inadmisibile” pentru homosexuali.

Citeste si:  Obiective pentru Banca Romaneasca

Pe termen lung: libertate si climat moral

Daca privesc lucrurile pe termen lung, romanii sint insa optimisti. Sapte din zece locuitori ai tarii sint incintati de ceea ce va aduce integrarea in viitorul indepartat: cresterea nivelului de trai, libertatea de miscare pe teritoriul UE, locurile de munca si relansarea economica. Un segment mai mic din populatia autohtona considera ca Uniunea va veni si cu legi mai bune, cu un climat moral sau va aduce un plus de demnitate umana. In schimb, doar 4% dintre romani apreciaza ca aderarea va insemna si standarde mai inalte de calitate.

Mai putin morali, dar prietenosi

Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a declarat ca UE nu mai este demult doar o constructie economica. „Acest edificiu, in permanenta evolutie, se bazeaza pe un set comun de valori. Pentru a fi asumate, aceste valori trebuie cunoscute, apoi intelese si dezbatute”, a adaugat Scheele. Cercetarea IRSOP arata ca valorile politice europene s-au incetatenit, in mare parte, in peisajul autohton. Peste jumatate dintre romani considera ca drepturile minoritatilor, egalitatea intre femei si barbati, libertatea si democratia sint in mare masura respectate. Stam mai prost insa cu respectul pentru valorile sociale, cum ar fi demnitatea, justitia si sprijinul economic pentru zonele mai slab dezvoltate. Exista, cred cei chestionati, si o serie de aspecte ne-europene raspindite in Romania: coruptie, autoritarism. Conform respondentilor, sintem mai putin morali, mai putin organizati si mai putin competenti decit europenii. Avem, in schimb, citeva calitati care ne ridica deasupra cetatenilor UE: sint mai afectuosi, mai prietenosi si mai vorbareti.

Citeste si:  Legume de 12 milioane euro

Autor: Alexandra Badicioiu