Surprinzator, dar presedintele PNG, Gigi Becali este unul dintre cei mai populari politicieni. Becali este la fel de popular ca si fostul sef al statului Ion Iliescu.

Potrivit ultimului sondaj INSOMAR, o serie de personalitati din viata publica urca spectaculos in preferintele romanilor. Spre exemplu, presedintele PNG, George Becali, este cotat cu 25% din preferintele electoratului, la sectiunea care vizeaza partidele de opozitie, la egalitate cu fostul presedinte Ion Iliescu si cu doua procente mai mult decat presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. De asemenea, barometrul mai releva faptul ca cel mai popular politician al opozitiei este liderul PSD, Mircea Geoana. De asemenea, sondajul mai arata ca cel mai apreciat ministru al Cabinetului Tariceanu este titularul de la justitie, Monica Macovei, cu 42%, urmata de ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, cu 38% si ministrul de interne, Vasile Blaga, care atinge pragul de 30%. In pofida problemelor cu justitia, popularitatea fostului premier Adrian Nastase ramane la cote ridicate. Fostul presedinte executiv al PSD totalizeaza 20% din preferintele romanilor.

Citeste si:  Buricul pamantului de la Ceamurlia

Presedintele Traian Basescu ramane cea mai credibila personalitate politica a momentului. Potrivit sondajului, seful statului este preferat de 61% dintre romani, cu 2% mai mult decat in decembrie.

La capitolul popularitate, co-presedintii Aliantei PNL-PD au procente apropiate. Democratul Emil Boc are 36%, iar liberalul Calin Popescu-Tariceanu 35%.

Stolojan, in urcare

In tabara puterii, consilierul prezidential Theodor Stolojan are o urcare spectaculoasa de 10%. Consilierul lui Basescu atinge pragul de 51%, in timp ce Mona Musca a pierdut 8%. Fostul ministru al Culturii detine 50%. Co-presedintii Aliantei PNL-PD au procente apropiate. Democratul Emil Boc are 36%, iar liberalul Calin Popescu Tariceanu 35%. Romanii au din ce in ce mai multa incredere in DNA, care, in decurs de doua luni, a reusit sa stranga inca 11% la capitalul de incredere, atingand pragul de 46%. In privinta relatiilor dintre presedinte si premier, romanii cred ca Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu nu se prea inteleg.

Calitatea vietii…

Doar 1% dintre romani considera ca li s-a imbunatatit considerabil calitatea vietii in ultimul an, in timp ce pentru 36% viata este mai proasta, iar pentru 5% mult mai proasta. Potrivit sondajului, 15% dintre romani o duc mai bine decat in aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce 42% dintre intervievati au acelasi stil de viata. Perceptia sociala referitoare la calitatea vietii se raporteaza la dinamica economiei, despre care 36% considera ca va ramane la fel, 20% estimeaza o crestere usoara, iar 32% o mica scadere; 2% indica o crestere puternica a economiei, fata de 10%, care cred ca economia inregistreaza o scadere semnificativa. Comparatia cu perioada similara a anului trecut releva o atitudine sceptica, deoarece a scazut numarul celor care declara ca viata este la fel, de la 49% la 42%. Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 16-21 februarie 2006, pe un esantion reprezentativ de 1.170 de persoane. Marja de eroare este de +/- 2,8%.

Citeste si:  Capitala se va schimba radical in urmatorii trei ani

Autor: Alexandru Mihai