Valoarea totala a tranzactiilor realizate de posesorii romani de carduri Visa in perioada iulie 2005 – iulie 2006 a fost de peste 6,15 miliarde de dolari, in crestere cu 63% fata de intervalul iulie 2004 – iulie 2005, potrivit unui comunicat al Visa International CEMEA. Mastercard, al doilea mare jucator de pe piata, considera Romania o zona propice dezvoltarii sustinute pe segmentul solutiilor de plata electronice. “Pe piata locala a cardurilor am inregistrat cresteri semnificative intr-o perioada foarte scurta”, ne-a declarat Denisa Mateescu, General Manager Southeastern Countries MasterCard Europe.
La nivelul lunii septembrie a anului trecut pe platformele Mastercard se realizasera tranzactii de 5,3 miliarde euro.

Romanii descopera avantajele cardului

In conditiile in care o parte semnificativa a utilizatorilor de carduri folosesc acest instrument doar pentru retragerea de numerar (obligati de faptul ca primesc salariul pe card), parametrul care evidentiaza cresterea apetitului pentru carduri este gradul de utilizare la comercianti. “Cifrele arata ca numarul de tranzactii in locatiile comerciale s-a dublat pentru al cincilea an la rand, ceea ce inseamna ca romanii isi folosesc cardurile tot mai mult pentru a-si face cumparaturile zilnice”, considera vicepresedintele Visa International CEMEA, Catalin Cretu. “Pe masura ce se extinde reteaua de acceptare, oamenii inteleg ca pot plati cu cardul la comercianti, iar comerciantii consimt sa accepte plata cu cardul pe masura ce vad ca oamenii solicita sa plateasca cu cardul”, apreciaza si Denisa Mateescu.
Valoarea tranzactiilor derulate cu carduri Visa la comercianti a atins in primul semestru 543 milioane dolari, cu 116% mai mult fata de perioada similara din 2005. Potrivit datelor Visa, numarul de locatii comerciale care au instalate POS-uri a urcat cu 55,2% in perioada iunie 2005 – iunie 2006, ajungand la 28.347 unitati.
In privinta Mastercard, estimarile arata ca aproximativ 25.000 de comercianti romani au afisata sigla companiei americane.

Potential in crestere

Romania se afla in cea mai dinamica sub-regiune din Europa in privinta cresterilor pe toate segmentele – numar de carduri emise, volum de tranzactii, locatii de acceptare, noi programe implementate, considera Denisa Mateescu. Oficialul Mastercard apreciaza ca piata autohtona poate fi comparata din anumite puncte de vedere cu piete mature unde cardurile au fost introduse cu mult timp inaintea Romaniei. “De la un an la altul am fost martorii unor cresteri spectaculoase, am urmarit impreuna cu partenerii nostri sa oferim produse din ce in ce mai atractive si sa gasim modalitati de a trece la noi etape in dezvoltarea pietei cardurilor, astfel ca putem sa ne comparam cu piete deja mature”, a mai spus Mateescu.

Autor: Serban Buscu