Una dintre alternativele pe care le au investitorii de la Bursa de Valori pentru acoperirea riscurilor si, chiar, pentru obtinerea unui profit destul de consistent o reprezinta arbitrajul pe piata la termen de la Sibiu.
Evolutia preturilor la derivatele tranzactionate la Sibiu, a evidentiat faptul ca strategiile investitionale, fie ca a fost vorba de speculatie, arbitraj sau hedging au adus profit, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu.
„Randamentele pe arbitaj realizate de cei care au tranzactionat pe titlurile Bancii Transilvania au fost situate la circa 45%, pentru scadenta martie, respectiv 27% pentru decembrie, situandu-se cu mult peste dobanda bancara, a precizat Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj. Arbitrajul reprezinta o alternativa deosebita pentru investitorii care prefera plasamentele cu grad de risc mic si foarte mic. Singurul risc în acest caz îl poate constitui o eventuala reducere a randamentelor prin necesitatea suplimentarii marjelor”.
„Preturile futures ale raportului euro/leu cu scadenta la sfarsitul anului au avut o evolutie stabila, chiar daca pe piata valutara s-a înregistrat un salt, observa un broker sibian. Datorita fondurilor speculative aflate în Romania, leul nu mai este insensibil la factori externi, precum crizele politice din Ungaria si Polonia, fiind a doua oara în acest an cand piata a fost dezechilibrata de iesirile de «bani fierbinti». Pentru jumatatea anului viitor in
vestitorii anticipeaza o apreciere a leului, chiar daca tranzactiile au fost realizate la 3,55 lei/euro”.
Luna trecuta la bursa la termen din Sibiu au fost tranzactionate circa 304.000 contracte, iar în primele trimestre volumul s-a ridicat la aproape 2,5 milioane de contracte echivalentul a 4,6 miliarde lei.