Comisia Europeana (CE) a demarat, ieri, o investigatie interna privind legalitatea introducerii de catre România a taxei de prima înmatriculare auto si ar putea deschide în luna martie procedura pentru încalcarea Tratatului UE daca legislatia interna nu va fi modificata. „Autoritatile române au la dispozitie câteva luni pentru a schimba cadrul legislativ. În caz contrar, Comisia se va adresa Curtii Europene de Justitie, ceea ce ar fi foarte neplacut pentru România“, a declarat Linda Vatenaite, jurist în cadrul Directiei de control pentru aplicarea legislatiei europene din cadrul CE, citata de Mediafax. În cazul în care Curtea va decide ca legislatia este neconforma, România ar putea fi nevoita sa plateasca o amenda sau, poate, va trebui sa ramburseze sumele încasate în aceste luni, a spus Vatenaite.
Investigatia a fost initiata de Directia de control pentru aplicarea legislatiei europene. Atat ministrul mediului, Sulfina Barbu, cat si ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, s-au pronuntat in favoarea taxelor pentru inmatricularea masinilor second-hand, desi CE a criticat statele cu astfel de proceduri. De altfel, reprezentantii MFP ne-au declarat ca Romania continua negocierile cu CE pe aceasta tema. Reprosul adus taxei este acela ca avantajeaza o categorie foarte restrånsa de beneficiari, limitånd la maximum optiunea cetateanului care vrea sa-si achizitioneze un autoturism.
«Amenda va fi platita, iar taxa va fi pastrata»
„Pozitia CE era de asteptat. De altfel, actualul comisar european Leonard Orban a avertizat acum cateva luni, cand taxa nu fusese inclusa inca in Codul Fiscal, ca aceasta contravine legislatiei europene. Insa in Romania interesele de grup sunt mai presus de interesele nationale, iar asta s-a vazut din insistenta cu care taxa a fost instituita, in pofida avertismentelor primite din tara sau din strainatate“, ne-a declarat Liviu Dobrin, directorul general al Autovit Romania. In opinia sa, taxa pentru prima inmatriculare nu-i avantajeaza decat pe importatorii de autovehicule. „E o perdea atat de subtire, incat nici nu e nevoie s-o tragi“, a spus Dobrin. Acesta a precizat ca din informatiile pe care le detine, Romania nu va renunta la taxa, indiferent de sanctiunea pe care o va primi de la CE. „Amenda va fi de ordinul sutelor de milioane de euro si va fi platita din bugetul de stat, adica de catre cetatenii Romaniei. Altfel spus, noi toti vom plati amenda la UE pentru a putea plati apoi taxa de inmatriculare. E o situatie aberanta. Stiu ca importatorii au certitudinea ca taxa va fi mentinuta de catre Guvernul Romaniei, indiferent de pozitia UE si de nivelul amenzii“, a adaugat Liviu Dobrin.
Autori: Luminita Gheorghe, Marilena Dan